Eğitim Sitesi

Gömme Sütun Nedir? Gömme Sütun Hakkında Kısaca Bilgi

Gömme Sütun Terimi Hakkında Bilgiler

Sanat Terimi Olarak Gömme Sütun:

Antik Çağdan 19. yüzyılın sonuna kadar Avrupa mimarisinde yarısı duvara gömülmüş gibi duran, taşıyıcı görevi olmayan, süs ögesi olarak konmuş yarım sütun.

 

Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Gömme Sütun:

Yarısı duvara gömülü sütun.

 

    Benzer Sanat Terimleri

    Dekolaj: Duvarlara üst üste yapıştırılmış afiş ya da benzerlerinden koparılan parçalarla yapılmış bir tür kolaj. İlk kez 1950′lerde alman sanatçı Wolf Vostell (d. 1932) bu türde çalışmalar yapmış, ayrıca Fransa'da afişçiler de bu tekniği uygulamıştır.

    Hayvan Üslubu: Bozkır ya da step uygarlıklarında, Avrasya üslubu, göçer ya da İskit sanatı gibi farklı adlarla da anılan, Macaristan bozkırlarından Gobi Çölü'ne kadar uzanan bir alan içinde göçerlerin oluşturduğu bir üsluptur. Taşınabilir küçük eşyanın bezenmesinde kullanılır.

    Mahfil: 1. Camilerin içerisinde müezzin ya da padişahlara ayrılmış ve yüksekçe olarak inşa edilmiş, parmaklıklarla çevrili bölüm. 2. Bir mekânda belirli kişi ya da topluluklar için ayrılmış bölümler. Örneğin: Hünkâr Mahfili, Müezzim Mahfili, Kadınlar Mahfili gibi.

    Çini: 1. Kimi zaman kaplar için kullanılsa da genellikle seramik hamurundan, benzer tekniklerle yapılan bir yüzü parlak, sırlı ve bezemeli yüzey kaplama malzemesini tanımlar. Çini hamuru, seramik hamuru gibi kireçli, feldispatik akçini ve şamotlu akçini olarak üç türü vardır. 2. Killerin, suyla karıştırıldıklarında, plastik özellikleri olan, kolayca biçimlendirilebilen bir hamura dönüşme, pişirildikten sonra da sert, sağlam, değişmez bir yapı kazanma özelliklerine dayalı her türlü mimari eşya ve eşya üretme sanatı. 3. Seramik. 4. Çin'den gelen. 5. Duvarları kaplayıp süslemek için kullanılan, bir yüzü sırlı ve genellikle çiçek resimleriyle bezeli, pişmiş, balçık levha, fayans.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sanat Terimleri Sözlüğü