Eğitim Sitesi

Gölge-Işık Nedir? Gölge-Işık Hakkında Kısaca Bilgi

Gölge-Işık Terimi Hakkında Bilgiler

Sanat Terimi Olarak Gölge-Işık:

Batı sanatında nesnelere hacim ve derinlik kazandırma yöntemi. Bir sanat yapıtında belli kesimlerin karanlık bırakılması, buna karşın belli yerlerinde parlak renklerle boyanması sonucu elde edilen görsel etki.

 

Arkeoloji Terimi Olarak Gölge-Işık:

Batı sanatında nesnelere hacim ve derinlik kazandırma yöntemi. Bir sanat yapıtında belli kesimlerin karanlık bırakılması, buna karışn belli yerlerinde parlak renklerle boyanması sonucu elde edilen görsel etki.

 

    Benzer Sanat Terimleri

    Gerçekçilik: 1. Realizm de denir. Yaşanan zaman ve mekân içinde duyularla algılananların nesnel olarak anlatımı plastik sanatlarda ve edebiyatta "Gerçekçilik" olarak tanımlanır. Gerçekçi yaklaşıma yakın olan 'Natüralizm' ise gerçeğin genel ve nesnel aktarımını daha ileriye götürerek tikel örneklerin özelliklerini olduğu gibi yansıtmaya çalışır. Gerçekçi yaklaşım idealist yaklaşımın karşıtıdır. 2. Doğayı göründüğü gibi değil, olduğu gibi vermeyi amaç edinen ve üsluplaştırmaktan kaçınan sanat anlayışı.

    Kurgan: 1. Orta Asya Türkçesinde kale anlamına gelen bir sözcükten Rus diline girmiştir. Bu dilde yığma mezar tepesi yani Tümülüs karşılığı kullanılır. En erken kurganlar M.Ö. 4.binde Kafkasya'da ortaya çıkmış, kısa bir süre sonra Güney Rusya stepleri ve Ukrayna'ya da yayılmıştır. Genel anlamda mezar olarak kullanılır. 2. Orta Asya'nın kuzeyinde özellikle milattan önce ve miladın ilk yüzyıllarında yaygın bir biçimde uygulanan toprak altı mezar yapısı. Kütüklerden ahşap yığma tekniğiyle yapılmış bir mezar odası ve bunu gizleyen bir toprak yığınından oluşur. 3. İlk Çağda Orta Asya Türklerinin eş ya ve hayvanlarıyla birlikte gömüldükleri mezar tipi.

    Darüşşifa: İslam ülkelerinde; şifahane, hastane gibi sağlık kuruluşlarına verilen eski adlardan biri.

    Plaestır: Bir bölümü duvara gömülmüş sütun ya da ayak.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sanat Terimleri Sözlüğü