Gölge-Işık Terimi Hakkında Bilgiler
Sanat Terimi Olarak Gölge-Işık:
Batı sanatında nesnelere hacim ve derinlik kazandırma yöntemi. Bir sanat yapıtında belli kesimlerin karanlık bırakılması, buna karşın belli yerlerinde parlak renklerle boyanması sonucu elde edilen görsel etki.
Arkeoloji Terimi Olarak Gölge-Işık:
Batı sanatında nesnelere hacim ve derinlik kazandırma yöntemi. Bir sanat yapıtında belli kesimlerin karanlık bırakılması, buna karışn belli yerlerinde parlak renklerle boyanması sonucu elde edilen görsel etki.
Benzer Sanat Terimleri:
Valör: 1- Renk değerleri. Bir tonun göreceli şiddeti veya bir tona ait kuvvet. Bir tondaki ışık ve gölgelerin derecesinin getirdiği fark.
2- Bir rengin en
Lirik-Soyutlama: Terim genellikle farklı uzmanlar tarafından farklı anlamlarda kullanılmıştır. Renge verilen önemin belirginlik kazanmasıdır.
Adjunktion: Eklenti. Kolaj, akümülasyon ve asamblajı da kapsayan bir sanat tekniğidir.
Nakkaşhane: Fatih Sultan döneminde (1451-81) kurulan ve Osmanlı İmparatorluğunda mimarların toplandığı hassa mimarları ocağına benzer biçimde minyatür, dokuma ve
Kaşi: 18. Yüzyıla kadar Osmanlılarca Mimaride kullanılan Çiniye verilen isim.
Sıraltı Tekniği: Seramik boyalarının bisküvi halindeki seramikler üzerine boyanarak üstlerine sır çekilmesi, boyaların sır altında kalması ile oluşan teknik.
Manierizm: 1- Özentili sanat, uyanış çağı ile Barok arasındaki yapmacıkçılık.
2- Rönesans anlayışını takip eden süreçte ve daha sonrasında Avrupa'ya ve Avrupa
Düzlem: Mekânın iki boyutlu, düşey ya da yatay bir uzantısı. Mimari kompozisyonlarda somut değeri olsa da, resim'de mekân ve hareket yanılsamasının ön koşulud