Eğitim Sitesi

Gölge Bitkileri Nedir? Gölge Bitkileri Hakkında Kısaca Bilgi

Gölge Bitkileri Terimi Hakkında Bilgiler

Ekoloji - Çevre Terimi Olarak Gölge Bitkileri:

Büyüme ve gelişmeleri için az ışığa gereksinim duyan, bitkilere verilen isimdir. Bu bitkilerin, yaprak yüzeyleri geniş, ince yapılı, hücreleri ve hücre arası boşlukları büyük, stomaları daha fazladır. Buna karşın, kök sistemleri az gelişmiş ve yüzlektir. Orman ağaçların altında yetişebilen bazı bitki türleri buna örnektir.

 

Biyoloji Terimi Olarak Gölge Bitkileri:

1-Gelişmelerini en iyi gölgede yapan bitkiler.

2-Gölge bir ortamda büyüyen bitkiler.

 

    Benzer Ekoloji - Çevre Terimleri

    Kültür Bitkisi: Doğal ve yapay yollarla ıslah edilip, geliştirilen ve üretimleri yapılan bitkilere verilen isimdir. Örneğin günümüzde yetiştirilen tahıl çeşitlerinin büyük çoğunluğu, yapay olarak ıslah edilip geliştirilen, kültür bitkileridir.

    Fizyonomik Dominant Türler: Miktar bakımından pek fazla olmadıkları halde, bir bitki topluluğunun fizyonomisini (dış görünüş) belirleyen bitki türleridir. Beraber bulunduğu türlerden biraz daha yüksek boylu olduğu veya gösterişli yaprakları ve çiçekleri ile olduğundan daha fazla gibi görülen ve bitki topluluğuna uzaktan bakıldığı zaman, dominant oldukları hissini uyandıran bitki türleridir.

    Pestisit Kalıntısı: Pestisitlerin parçalanması ya da ayrışması sonucu ortaya çıkan; suya ve toprağa karışan ya da bitki üzerinde kalan artıklara verilen isimdir. Tarım ve orman ekosistemlerinde bitki korumada kullanılan kimyasalların bir kısmı organik bir kısmı da bitkisel ürünler üzerinde kalarak tüketici ikincil canlılara, toprakta birikim sonucunda da toprakta bulunan tüm canlılara toksik etkide bulunurlar.

    Gen Ekolojisi: Popülâsyon genetiği ile çevre koşulları arasındaki ilişkileri inceleyen bilim dalıdır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Ekoloji - Çevre Terimleri Sözlüğü