Eğitim Sitesi

Gök Kutbu Nedir? Gök Kutbu Hakkında Kısaca Bilgi

Gök Kutbu Terimi Hakkında Bilgiler

Uzay ve Astronomi Terimi Olarak Gök Kutbu:

Yerin dönme ekseninin gökküreyi deldiği nokta.

 

    Benzer Uzay ve Astronomi Terimleri

    Yükseklik: Bir yıldızın, bir gök cisminin çevren(ufuk) düzleminden yukarı doğru açısal uzaklığı; deniz yüzeyinden ya da herhangi bir düzlemden yukarı doğru uzaklık.

    Ayar Yıldızı: Gökyüzünün çeşitli bölgelerinde, parlaklıkları kesin olarak saptanmış, belirli parlaklık dizgelerine bağlanmış yıldızlara verilen ad. Harvard dizgesine bağlı "north polar sequence" adlı listede verilen yıldızlardan her biri, uluslararası kabul edilen ayar yıldızıdır. Bu yıldızlar, parlaklıkları bilinmeyen yıldızların, parlaklık saptanmasında ölçek olarak kullanılır.

    Yıldız: 1. Uzaydaki "bulutsu" denilen gaz ve toz yığınlarının bir araya gelip sıkışmasıyla meydana gelen genellikle küresel yapıda olan gökcisimleridir. Yıldızlar canlılar gibi doğar, yaşar ve ölürler. Ömrü biten yıldızlar uzay boşluğunda şiddetli bir patlamayla dağılır. Isı ve ışık yayan yıldızlar farklı renklere sahip olabilirler. Renkler yıldızın sıcaklığı hakkında bilgi taşır. Sıcak yıldızlar mavi ya da beyaz, orta sıcaklıktakiler sarı, soğuk yıldızlar ise kırmızı renkte görülür. 2. Çekirdeklerinde meydana gelen termonükleer tepkimeler sayesinde enerji yayan, büyük oranda gazdan oluşan gökcisimleri. 3. Yıldız yoğun ve ışık saçan bir plazma küresidir.

    Gökada Süperkümesi: Gökada kümelerinin oluşturdukları topluluklar.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Uzay ve Astronomi Terimleri Sözlüğü