Eğitim Sitesi

Göç Nedir? Göç Hakkında Kısaca Bilgi

Göç Terimi Hakkında Bilgiler

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Göç:

Ekonomik, toplumsal, siyasi sebeplerle bireylerin veya toplulukların bir ülkeden başka bir ülkeye, bir yerleşim yerinden başka bir yerleşim yerine gitme işi, taşınma. Yer değiştirmeler ülke içinde olursa iç göç ; ülke dışına olursa dış göç denir.

 

Coğrafya Terimi Olarak Göç:

1- Nüfusun geçici veya sürekli olarak yer değiştirmesidir. Göçler, hızlı nüfus artışının doğal bir sonucudur. Bir bölgedeki nüfusun, artmasında veya azalmasında göçlerin büyük etkisi vardır.

2- Çalışmak ve daha iyi yaşam olanakları bulmak amacıyla, insanların oturdukları yeri bırakıp başka yörelere giderek oraya kesin ya da geçici olarak yerleşmeleridir.

 

Belediyecilik-Kamu Yönetimi Terimi Olarak Göç:

Fizikî veya coğrafî hareketlilik. Bir yerleşim biriminden, bir siyasî sınırı olan toprak parçasından başka bir yerleşim yerine doğru, fert, grup veya kitle hâlinde gerçekleşen bir hareket.

 

    Benzer Sosyal Bilgiler Terimleri

    Yüzyıl: Yüzyıllık süre, asır.

    Çevre: 1. Canlı ve cansız varlıkların içinde bulundukları doğal ortam. 2. Hayatın gelişmesinde etkili olan doğal, toplumsal, kültürel dış faktörlerin bütünlüğü.

    Çinicilik: Bir çeşit killi topraktan yapılan ve fırında pişirilen, bir yüzeyi sırlanmış, çeşitli renk ve motiflerle süslenmiş, seramik parçasına çini denir. Çini yapma sanatı da çinicilik diye adlandırılır.

    Kronoloji: Olayların zaman dizini ile ilgilenen Takvim bilimidir. Tarihi olayların oluş sırasını verir. "Olayların kronolojisi tarihin incelenmesini ve anlaşılmasını kolaylaştırır." Örnek bir kronojik sıralama: "30 Ekim 1918:I. Dünya Savaşı sonunda, yenilmiş Omanlı Devleti'nin galip İtilaf Devletleri ile Mondros Ateşkes Antlaşması'nı imzalaması 1 Kasım 1918:Türkiye topraklarının işgal edilmeye başlanması 19 Mayıs 1919:Mustafa Kemal'in Samsun'a çıkıp Türk Bağımsızlık Savaşı'nı başlatması 22 Mayıs 1919:Türk Bağımsızlık Savaşı'nın bildirisi olan Amasya Genelgesi'nin valiliklere ve komutanlıklara gönderilmesi..." Kronoloji; zaman bilimi ve olayların tarihsel sıralanması ile ilgili bilim dalıdır. Tarih bilimi ile yakından ilgili bir bilim dalı olup oluşum süreçlerinin tarihlenmesi ve raporlanması ile uğraşır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sosyal Bilgiler Terimleri Sözlüğü