Eğitim Sitesi

Gıybet Nedir? Gıybet Hakkında Kısaca Bilgi

Gıybet Terimi Hakkında Bilgiler

Kur’an-ı Kerim Terimi Olarak Gıybet:

Dedikodu, çekiştirme, yerme, kötü sözlerle anma. Kendimiz hakkında söylendiğinde hoşlanmayacağımız bir şeyi başka birinin arkasından söyleme, onu küçültücü sözlerle anma.

 

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Gıybet:

1. Çekiştirme, yerme, kötüleme. Bir kimsenin arkasından işittiği zaman hoşlanmayacağı şekilde konuşmak, Kuranı kerimde ölü kardeşinin etini yemeğe benzetilmiştir.

2. Kendimiz hakkında söylendiğinde hoşlanmayacağımız bir şeyi başka bir Müslüman'ın arkasından söyleme, onu küçültücü sözlerle anma. Dedikodu, çekiştirme, yerme, kötü sözlerle anma.

 

    Benzer Kur’an-ı Kerim Terimleri

    Şer'i: Şeriatla ilgili ve şeriata uygun olan. Söz ve davranış olarak uygun olan, dinin onayladığı. İslamiyet’in temel kurallarına uygun olan.

    Cennet: 1. Bahçe, çok güzel ve ferahlık veren yer; meyvelik, ağaçların, suların ve gölgelerin bol olduğu yer; uçmak. 2. Günahsız, günahları affedilen ya da günahlarının cezasını cehennemde çekmiş olan müminlerin, içerisinde sonsuza dek kalacakları yer. 3. Dünyada iyilik yapanlara öldükten sonra Allah’ın karşılık olarak vereceği, sonsuz mutluluk yurdu.

    Caiz: Din, yasa, töre, örf, âdet ve törelere göre yapılmasında sakınca olmayan, yapılıp işlenmesine izin verilen. Uygun, yerinde sayılan, yakışık alan.

    Mihrap: Cami ve mescitlerde kıble yönünde bulunan ve imamın namaz kıldırırken önünde durduğu genellikle oyuk ve girintili bölümü.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Kur’an-ı Kerim Terimleri Sözlüğü