Eğitim Sitesi

Gider Nedir? Gider Hakkında Kısaca Bilgi

Gider Terimi Hakkında Bilgiler

Ekonomi, Bankacılık Terimi Olarak Gider:

Bir mal veya hizmet alımı ile ilgili olarak, bir şirketin varlıklarında ortaya çıkan eksilme veya borçlarda görülen artma.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Gider:

Bir iş için veya bir ürün almak için harcanan paranın bütünü, masraf.

 

Belediyecilik-Kamu Yönetimi Terimi Olarak Gider:

Gelir elde etmek amacı ile yapılan aktif tükenmeleridir. Aktifte (varlıklarda) bir azalmayı ifade eder.

 

    Benzer Ekonomi, Bankacılık Terimleri

    Ülke Riski: Ekonomik, sosyal ve siyasi koşulları etkileyen olaylar ve belirsizlikler nedeniyle yabancı bir ülkedeki borçluların (merkezi yönetim, kurumsal veya diğer) yurt dışı yükümlülüklerini ifa edememeleri veya bundan kaçınmaları sonucunda portföyünde söz konusu ülkedeki borçluların doğrudan ve/veya dolaylı riskini taşıyan herhangi bir banka veya kuruluşun maruz kaldığı zarar olasılığını ifade eder. Bozulan ekonomik, politik ve sosyal şartların bir ülkedeki temerrüt olasılığını artırmasının yanı sıra; kamulaştırma, moratoryum, borcun inkarı, devalüasyon, ilgili ülke denetim otoritesinin uygulamalarının şeffaf olmayışı gibi olaylar da ülke riski kapsamında yer alır. Ülke riski; temelde merkezi yönetim riski, transfer riski ve bulaşma riski olmak üzere, dolaylı kur riski, makroekonomik risk ve dolaylı ülke riski kategorilerini de kapsar. (Country Risk)

    Lot: Hisse senetleri piyasasında işlem birimidir. Borsada 1.000 adet hisse senedi bir araya gelerek birer lotu oluşturur. BİST'de işlemlere konu birimi teşkil etmektedir. Lotun altındaki küsuratlı miktardaki senet miktarları normal seans esnasında alım-satıma konu olabilmekle beraber fiyat kotasyonları verilememektedir.

    Veri Depolama Kuruluşu: Tezgahüstü türev piyasa reformu kapsamında tanımlanan ve tezgahüstü türev piyasalarda gerçekleştirilen alım satım işlem verilerinin raporlandığı kuruluşlardır. (Trade Repository)

    Teftiş Kurulu: Bankanın günlük faaliyetlerini, iç kontrol biriminin denetim kapsamını ve bunlar dışında banka üst yönetiminin ihtiyaçları doğrultusunda belirleyeceği konuları denetlemekle görevli birim.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Ekonomi, Bankacılık Terimleri Sözlüğü