Gezegen Terimi Hakkında Bilgiler
Coğrafya Terimi Olarak Gezegen:
Yıldızların çekim alanlarında bulunan ve yıldız çevresinde dönen gök cisimleridir.
Fen Bilimleri Terimi Olarak Gezegen:
Bir yıldızın, özellikle Güneş'in çevresinde dolanan, kendiliğinden ışık saçmayan, Güneş'ten aldıkları ışığı yansıtan gök cisimlerinin ortak adıdır. Gezegenler, Dünya'ya yakın oldukları için, gökyüzündeki yerleri zamanla değişir.
Uzay ve Astronomi Terimi Olarak Gezegen:
1. Güneş etrafındaki yörüngeleri sabit elipsler olan ve belli büyüklüklerdeki gökcisimleri. Gökküre üzerinde sabit nokta şeklinde görülen yıldızlardan farklı olarak hareketli oldukları için bu adı almışlardır.
2. Yıldızlar gibi ısı ve ışık kaynağı olmayan, yıldızlardan aldığı ışığı yansıtan gök sicimlerine gezegen denir. Gezegenler yıldızlardan daha küçük ve soğuktur. Gezegenler yıldızın çevresinde dolanarak hareket eder.
3. Güneş'in etrafında dolanan gökcisimlerine gezegen adı verilir.
Fizik Terimi Olarak Gezegen:
Güneş çevresinde dolanan ondan aldıkları ışığı yansıtan gök cisimlerinin ortak adı.
Benzer Coğrafya Terimleri:
Jeofizik: 1- Yerkürenin ve onu çevreleyen atmosferi ile uzay ortamındaki gezegenlerin, uyduların ve güneşin fiziksel ve yapısal özelliklerini fizik ve matematik
Krater: Yanardağın huni şeklindeki ağzı
Jeopolitik: 1- Coğrafi konumun uluslararası etkilerini inceleyen ve bundan sonuçlar çıkartan bilim dalı.
2- Coğrafya, ekonomi, nüfus vb.nin bir devletin politi
Ayrıştırıcılar: 1. Ölü hayvan ve bitkilerin çürümesini ve içerdikleri minerallerin toprağa karışmasını sağlayan organizmalar.
2. Organik maddelerin inorganik madde
Yerleşmeyi Etkileyen Faktörler: Türkiye'de yerleşmelerin dağılışını birtakım doğal ve beşerî faktörler belirler. Bunlar;
1. İklim
2. Su Kaynakları
3. Yer şekilleri
4. Toprak Veri
Erken Otlatma: Otlar büyümeden otlakta hayvan otlatma. Böyle durumda hayvanlar, otları kısa sürede tüketerek sahada ot büyümesi zayıflar ve saha çıplaklaşır.
Sirk: Buz yalağı
Su Süpürmesi: Denüdasyon.