Gensoru Terimi Hakkında Bilgiler
Tarih Terimi Olarak Gensoru:
Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde, milletvekillerince başbakana ya da bakanlardan birine bir sorunla ilgili olarak sorulan ve görüşmeler sonunda o konuda soruşturma açılması istenebilen sorudur.
Siyaset Terimi Olarak Gensoru:
Türkiye Büyük Millet Meclisinde başbakana veya bakanlardan birine, milletvekilleri tarafından açılan ve sonunda soruşturma yapılması istenebilen soru, istizah.
Parlamento (TBMM) Terimi Olarak Gensoru:
Görevde bulunan başbakan veya bir bakanın siyasal sorumluluğunu doğuracak bir kararı netice verebilecek şekilde hükûmetin genel siyaseti veya ilgili bakanın kendi görev alanında uyguladığı politika ve gerçekleştirdiği faaliyetlere ilişkin olarak Genel Kurulda yapılan görüşmedir. Bu görüşmenin sonunda istem üzerine yapılacak oylamada, güvensizlik oyları üye tamsayısının salt çoğunluğuna erişirse hükûmet veya bakan düşmüş olur.
Benzer Tarih Terimleri:
Tavaif-i Mülük Devletleri: Emir'ül Ümeraların (Valiler) Halifeyi dinlemeyerek başlarına buyruk hareket etmeleri Abbasi Devleti'nin dağılmasını hızlandırmış ve Abbasi toprakları
Pozitivizm: Gerçeğin yalnız tecrübe ve gözlem ile olaylara dayanarak bilineceği iddiasında olan felsefe sistemi. Olguculuk.
Talas Savaşı: Nedeni : Çinliler ve Arapların Orta Asya'yı denetim altına almak istemeleri.
Çinliler, Orta Asya'yı denetimleri altına almak amacıyla 747 yı
Ensar: Mekke'den Medine'ye göç eden Müslümanlara yardım eden Medineliler.
Lale Devri: 1718 Pasarofça Antlaşması ile başlayan, 1730 Patrona Halil İsyanı'na kadar süren ve Avrupa'daki gelişmelerin takip edilmeye başlandığı döneme Lale
Tecvit: Kuran'ı belli kurallara göre, doğru bir biçimde okumayı öğreten bilim.
Aphrodite: Eski Yunan'da güzellik ve aşk tanrıçasıdır.Sembolü güvercin olup, Eski Roma'daki karşılığı Venüs'dür.
Kanıt: Bir şeyin doğruluğu, gerçekliği hakkında fikir verici belge, delil