Eğitim Sitesi

Frotaj Nedir? Frotaj Hakkında Kısaca Bilgi

Frotaj Terimi Hakkında Bilgiler

Sanat Terimi Olarak Frotaj:

Otomatizm doğrultusunda çalışan Gerçeküstücü sanatçıların uyguladığı "sürtme" tekniği. Ernst tarafından geliştirilen bu teknikte ahşap, taş ya da dokuma gibi dokulu bir yüzey üstüne yerleştirilen kağıda siyah ya da renkli bir malzeme sürtülerek dokunun kağıda geçmesi sağlanır. Böyle elde edilen rastlantısal desenler resimsel tasarımın temelini oluşturur. Türkçe'de "sürtme" ya da "ovalama" terimleriyle de karşılanır.

 

    Benzer Sanat Terimleri

    Kontur: 1- Resimde nesneyi belirgin gösteren çevre, kenar çizgisi. Figürleri ya da motifleri çevreleyen çizgidir. 2- Bir nesnenin dış hatları, sınırları anlamına gelen terim, nesnelerin silüetlerinin ya da kütle içindeki biçimlerinin çizgisel olarak belirlenmesine yarar.

    Profil: 1- Yandan görünüş. İnsanın yüzünün yandan görünüşü. Bir kişi veya eşya için ayırt edici özelliklerin bütünü. 2- Bir şeyin yalnız yan taraftan bakıldığında görünen ve resmedilen şekli. Karşıdan görünüş şekline de cephe denir.

    Fasat: Binanın cephesi, ön yüzü.

    Grif-grifon: Kartal, aslan gövdeli, kanatlı ya da kanatsız, genellikle de yılan biçiminde bir kuyrukla betimlenen karışık efsanevi yaratık.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sanat Terimleri Sözlüğü