Eğitim Sitesi

Focus Lock / Fokus Kilidi Nedir? Focus Lock / Fokus Kilidi Hakkında Kısaca Bilgi

Focus Lock / Fokus Kilidi Terimi Hakkında Bilgiler

Fotoğrafçılık Terimi Olarak Focus Lock / Fokus Kilidi:

Odak kilidi demektir. Optik zoom yapabilen fotoğraf makinelerinin tamamında bulunan ve odaklama yapılan nesneye kilitlenmeyi sağlayan bir özelliktir. Bu işlem deklanşöre yarım bastığınızda gerçekleşir. Mesela bir yola doğru kamerayı çevirip yarım deklanşöre bastığınızda netleme için makine hazırlanmış olur ki o yoldan daha sonra geçecek bir araba çekilmek istendiğinde deklanşöre hızlıca ve tam basılarak araba kareye oturtulmaya çalışılır ki daha önceden netleme kilitlendiğinden resimde odaklama yani netleme problemi yaşanmayacaktır.

 

    Benzer Fotoğrafçılık Terimleri

    Eşdeğerlik: Aynı pozlama için değişik poz süresi/diyafram açıklığı kombinasyonlarının (bileşim) aynı ışık değerinde olmalarını ifade eder. Örneğin 125@f/8 ve 30@f/16.

    Kondansatör: Dağınık ışık huzmelerini toplayarak yoğunlaştıran optik sistem; ışık toplayıcıları hem aydınlatma kaynaklarında (frensel cam olarak) hem de agrandizörlerde kullanılırlar.

    Amatör: Para kazanma kaygısı dışında, zevki için fotoğraf çeken kişi. Bu fotoğraf becerisinin değil, amacının tanımıdır.

    Objektiften Ölçüm: Yeni kuşak fotoğraf makinelerinin çoğu ışık ölçümünü objektifin içinden gelen ışık şiddetine göre ölçer. Bu sisteme TTL denmektedir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Fotoğrafçılık Terimleri Sözlüğü