Eğitim Sitesi

FireWire (IEEE-1394) Nedir? FireWire (IEEE-1394) Hakkında Kısaca Bilgi

FireWire (IEEE-1394) Terimi Hakkında Bilgiler

Fotoğrafçılık Terimi Olarak FireWire (IEEE-1394):

Daha çok yeni versiyon bilgisayarlarda özellikle Macintosh'larda var olan bir nevi bağlantı kapısıdır. Resim ve video gibi çok yer kaplayan büyük dosyaların bilgisayar ortamına Seri, Paralel ve USB bağlantı kapılarına göre çok daha hızlı bir şekilde aktarılmasını sağlar. Sony'de adı i-Link olarak ta ifade edilir.

 

    Benzer Fotoğrafçılık Terimleri

    FPS (Frame per Second): Video ve resim gösterimlerinde saniyede gösterilen kare sayısını ifade eder. Bu rakam ne kadar yüksekse görüntüdeki akıcılık o kadar artar.

    Metering: Mevcut ışık şartlarında bir kameranın pozlamayı hesaplamasına ölçmesine başka bir ifade ile metrajlamasına denir. Genelde "Matrix Metering," "Spot metering" ve "Center-weighted" şeklinde anılırlar. Yani merkez ağırlıklı, tek noktaya ya da çok noktaya göre pozlama şeklinde…

    Diyafram (f) Değeri: 1- Objektifin açıklığını ifade eden sayısal değerdir. Objektifin odak uzaklığı veya boyutu ne olursa olsun, eşit "f" değerlerinde filmin üzerine düşen ışık miktarı her zaman aynı olacaktır. Diyafram değeri ne kadar küçük bir rakamsa (örneğin f/2) objektif açıklığı o kadar büyük olur ve daha çok ışık girişine olanak verir. Rakam büyüdükçe (f/22 gibi) metal levhalar kısılır ve objektiften giren ışık azalır. 2- Diyafram çeşitli açıklık durumlarını simgeleyen sayılar. Diyafram değeri, objektif çapının, diyafram açıklığı çapına bölünmesi ile bulunur. Belirli bir diyafram değerine sahip tüm objektiflerin, o değerde, aynı miktarda ışık geçirmeleri gerekir. Diyafram değerlerinin sayısal olarak yükselmesi, makineye girecek ışığın azalacağını, küçülmesi ise artacağını gösterir.

    Spotmetre (Noktasal Pozometre): Bu pozometre, objenin çok küçük bir kısmından yansıyan ışığın yoğunluğunu ölçmektedir. El pozometresi olarak ya da makine içerisinde bulunabilir. Bu pozometrenin kullanımında doğru bir pozlama için ton değerlerinin değerlendirilmesinde deneyim gerekir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Fotoğrafçılık Terimleri Sözlüğü