Eğitim Sitesi

Filtre Nedir? Filtre Hakkında Kısaca Bilgi

Filtre Terimi Hakkında Bilgiler

Fotoğrafçılık Terimi Olarak Filtre:

1- İçinden geçen ışığın özelliklerinde değiştiren cam, jelâtin ya da asetattan yapılmış çeşitli renklerdeki araçlardır. Fotoğraf makinesinin objektifine takılan düzeltme ya da özel efekt amaçlı filtreler olabildiği gibi karanlık odada renkli fotoğraf baskısı için kullanılan renk filtreleri ya da reprodüksiyon (renk ayrım) filtrelerinden söz edilebilir.

2- Objektifin önüne yerleştirilerek film yüzeyine ulaşan ışığın değiştirilmesini sağlayan cam veya plastikten aksesuardır. Filtreler ışığın ve değişik tonlarının rengini veya kalitesini değiştirmek, ışınlar ve yansımaları azaltmak veya özel efektler (Etkileme) yaratmak amacıyla kullanılırlar.

3- İçinden geçen ışığın özelliklerinde çeşitli değişiklikler yapan cam, jelâtin ya da asetattan yapılmış, çeşitli renklerdeki araçlardır. Fotoğraftaki son görüntüyü değiştirmek amacıyla objektifin ön kısmına takılan her şey filtredir. Filtrelerin, dairesel polarize, ısıtan, yıldız, yumuşatıcı çeşitlerinin yanında fotoğrafın tamamen rengini değiştiren çeşitleri de bulunmaktadır.

4- Fotoğraf makinesinin objektifine gelen ışığı süzmede kullanılan özel araçlardır. Cam, asetat, jelatin ya da benzeri malzemeden üretilirler. Objektifin tam önüne yerleştirilerek çekim yapılır. Gelişmiş kimi modellerde bazı özel filtreler bu tür objelere ihtiyaç duyulmadan dijital olarak uygulanır.

 

Fen Bilimleri Terimi Olarak Filtre:

Süzgeç

 

Fen Bilimleri Terimi Olarak Filtre:

Akışkan olan sıvı yada gazı süzmeye yarayan gözenekli madde. Akışkandaki asıltı, çamursu ya da katı maddeleri ayırmaya yarar. Süzgeç, süzek.

 

Biyoloji Terimi Olarak Filtre:

Akışkan olan sıvı yada gazı süzmeye yarayan gözenekli madde. Akışkandaki asıltı, çamursu ya da katı maddeleri ayırmaya yarar.

 

Sanat Terimi Olarak Filtre:

Filmlerin üretildikleri renk ısılarında kullanılmamalarından kaynaklanan renk ve ton hatalarını gidermek için kullanılan saydam ya da yarı saydam malzeme.

 

    Benzer Fotoğrafçılık Terimleri

    SVGA: Kamera veya ekran teknolojisinde 800×600 çözünürlüğü ifade eden bir deyiştir.

    Çözünürlük: Bir filmin veya objektifin ince detayları aktarabilme kapasitesidir. Filmin düşük hızda olması daha yüksek çözünürlüğü beraberinde getirir. Dijital makinelerde ise bir görüntüye dâhil edilebilen bilgi miktarını (piksel olarak) ifade eden ölçüdür.

    Asetik asit: Ara banyo ya da durdurma banyosunun hazırlanmasında kullanılan asit özellikli madde. asetic acid)

    Akromatik renk: Işıktaki farklılıkların tondan yoksun bir şekilde ayırt edilmesiyle oluşan renk: siyah, beyaz ve gri gibi.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Fotoğrafçılık Terimleri Sözlüğü