Eğitim Sitesi

Filinta Nedir? Filinta Hakkında Kısaca Bilgi

Filinta Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Filinta:

Kısa namlulu çakmaklı tüfek.(İng. Flint=Çakmak taşı)

 

İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Terimi Olarak Filinta:

Namlusu kısa, kurşun atan bir çeşit küçük tüfek.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Lonca: Ortaçağ'a özgü bir kurum olan loncalar, daha çok aynı meslekte çalışan tüccar, esnaf ve zanaatkârların kendi çıkarlarını korumaya yönelik olarak kurdukları birliklerdir. İlk loncalar genellikle dinsel amaçlarla kuruldu. Loncalar, üyelerini sıkı kurallarla denetlerdi. Kötü mal satan ya da mallarına yüksek fiyat koyanlar bu kurallar gereğince cezalandırılırdı. Bu loncalarda usta olan zanaatkâr, yanında kalfa ve çırak çalıştırarak mesleğin devamlılığını sağlardı.

    Teessüs: Kurulma, yerleşme, kökleşme.

    Birleşmiş Milletler: Dünya barışı için, uluslararası işbirliğini sağlamak amacıyla, özgür istemleriyle bir araya gelmiş olan ülkelerin 24 Ekim 1945'de kurdukları örgüttür. Örgütün görevleri: 1. Uluslararası barış, güvenlik ve işbirliğini sağlamak. 2. Barış ve antlaşma koşullarına uymak ve uygulamak. Örgütün amaçları: 1. İnsanlığı savaş tehlikesinden korumak. 2. İnsan hak ve özgürlüğünü, bütün ulusların hak eşitliğini vurgulamak. 3. Devletler hukuku kurallarına saygılı olmak daha iyi yaşam koşulları sağlamak. 4. Barışın sağlanması için güçleri birleştirmek. 5. Ekonomik ve toplumsal kalkınmayı kolaylaştırmak. 6. Kültürel kalkınmayı hızlandırmak. Örgütün çalışma ilkeleri: 1. Örgüt, bütün üyelerinin egemenlik haklarını tanıyacaktır. 2. Üyeler üzerlerine aldıkları görevleri iyi niyetle yapacaktır. 3. Uyuşmazlıklar, barış ve adaleti tehlikeye sokmadan çözülecektir. 4. Uluslararası ilişkilerde güç kullanılmayacaktır. 5. Örgüte yardımcı olunacak ve örgütçe benimsenmeyen devlete yardım edilmeyecektir. 6. Örgüt üyesi olmayan devletlerin uluslararası barış ve güvenliğin sağlanmasında bu ilkelerin kullanılması sağlanacaktır. 7. Özgür devletlere kendi sorunlarını çözmede baskı yapılmayacaktır. Örgütün organları: 1. Genel Kurul 2. Güvenlik Konseyi 3. Ekonomik ve Sosyal Konsey İLO: Uluslararası çalışma örgütü FAO: Uluslararası Gıda ve Tarım Örgütü UNESCO: Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü WHO: Dünya Sağlık Örgütü IMF: Uluslararası Para Fonu IGAO: Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü UPU: Evrensel Posta Birliği ITU: Uluslararası Telekomünikasyon Birliği WMO: Dünya Meteoroloji Örgütü IMO: Uluslararası Denizcilik Örgütü WIPO: Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü IFAD: Uluslararası Tarımsal Kalkınma Örgütü UNIDO: Sanayi Kalkınma Örgütü GATT:Dünya Ticaret Örgütü IBRD: Dünya Bankalar Grubu IDA: Uluslararası Kalkınma Birliği IFC: Uluslararası Finans Kurumu MIGA: Çok yönlü Yatırım Garanti Ajansı 4. Vesayet Meclisi 5. Uluslararası Adalet Divanı 6. Genel Sekreterlik

    Islahat Fermanı (28 Şubat 1856): Sultan Abdülmecit tarafından, Kırım Savaşı devam ederken, İngiltere ve Fransa'nın Osmanlı İmparatorluğun'da yaşayan azınlılklara çeşitli haklar verilmesini talep etmeleri üzerine ilan edilmiştir. Avrupalı Devletlerin baskılarıyla, ilan edilen bu fermanla Osmanlı Devleti'nin dağılmasının da önüne geçilmek istanmiştir. Bu fermanla, Tanzimat Fermanı'yla yapılacağı bil-dirilen yenilikler yeniden ele alınmıştır. Bu fermanın en önemli özelliği ülkedeki Müslümanlarla, Müslüman olmayanların aynı hukuksal ve yönetsel haklara sahip olması ve Osmanlı Devleti'nin insan hakları ilkelerini kabul etmesidir. Islahat Fermanı'na göre: 1. Halkın tümüne din ve mezhep özgürlüğü tanındı. Okul, kilise ve hastane gibi azınlıkların yararlandığı yerler devlet bütçesinden onarılacaktı. 2. Gayrimüslimler için söylenen aşağılayıcı deyimlerin kullanılması yasaklandı. 3. Gayrimüslimlerin diledikleri okula girmeleri ve diledikleri işleri yapabilmeleri sağlandı. 4. Duruşmaların açık olması, tutukevlerinin iyileştirilmesi, yasaların azınlıkların dillerine çevrilmesi sağlandı. 5. İşkence, dayak, angarya ve yargılanmadan cezalandırma kaldırıldı. 6. Vergilerin herkesin gelirine göre alınması, vergi adaletinin sağlanması kararlaştırıldı. 7. Askerlik için bedel yöntemi benimsendi, askerlik sağlam kurallara bağlandı. 8. Gayrimüslimlerin de eyalet ve sancak meclislerine seçilmeleri sağlandı. 9. Yabancılara da ülkede mal ve mülk sahibi olabilme ayrıcalığı verildi. 10. Tarım ve ticaret işleri düzenlendi, herkesin ticari işletmeler açabilmesinin koşulları sağlandı.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü