Eğitim Sitesi

Fiil Cümlesi Nedir? Fiil Cümlesi Hakkında Kısaca Bilgi

Fiil Cümlesi Terimi Hakkında Bilgiler

Türkçe-Dil Bilgisi Terimi Olarak Fiil Cümlesi:

Yüklemi çekimli fiil olan cümle: Onun hayatı sadece bugünlerde geçmişti. (A.H.Tanpınar, Huzur, s.119)

 

    Benzer Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri

    Geçişli Fiil: Kullanılırken nesneye ihtiyaç duyan, nesne gerektiren; yani "ne, neyi ve kimi" sorularına cevap veren fiillere geçişli fiil denir. Örnek : Anlatmak, duymak, görmek, yazmak, söylemek, seyretmek

    İşaret Zamiri: Adın yerini işaret yoluyla tutan zamir. "Buna" ve "onları" gibi kişi adları dışında varlık adlarının yerini gösteren zamirler işaret zamirleri adını alır. bu, şu, o, bunlar, şunlar, onlar vb.

    Ortak Zarf: Birleşik cümlelerin, bağımlı sıralı cümlelerin yüklemlerinin ortak zarfı, ortaklaşa zarf: Sonra denizi gördüler, fırtınalı havalarında büyük dağların göge doğru kalkışını, küçük çırpıntıların her türlü hayal oyununa elverişli köpüklerini, dalgaların sedef rengi kumsallarda ilerleyip gerileyişini, denizi ve onun değişik yüzlerini gördüler. (A.H.Tanpınar, Yaz Yağmuru, s.145)

    Fabl: Kahramanlarının çoğu, hayvanlardan, bitkilerden seçilen, sonunda bir ahlak veya hayat dersi bulunan alegorik (imge ve canlandırmaya dayanan) kısa yazı türüdür. Bu tür, insanların hatalarını düzeltmeye, töresel bir kavramı ortaya koymaya yarar. Fabllardaki düşsel unsurlar birer araçtır. Asıl hedeflenen ise ahlaki derstir. İnsan dışındaki varlıklara insana ait özellikler verilerek, bu varlıklar öyle hareket ettirilir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri Sözlüğü