Eğitim Sitesi

Fetva Nedir? Fetva Hakkında Kısaca Bilgi

Fetva Terimi Hakkında Bilgiler

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Fetva:

İslam hukuku ile ilgili bir sorunun dini hukuk kurallarına göre çözümünü açıklayan şeyhülislam veya müftü tarafından verilebilen belge.

 

Tarih Terimi Olarak Fetva:

1. İslam hukukuyla ilgili bir konunun, bir sorunun dinsel hukuk kurallarına göre çözümünü açıklayan, şeyhülislamca ya da müftüce verilen hükümdür.

2. Şeyhülislam tarafından verilen şer’i hüküm veya karar.

 

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Fetva:

1. Şer'î hükümlerde müçtehidin belirttiği görüş. Herhangi bir işin dîne (İslâmiyet'e) uygun olup olmadığına dâir müftî tarafından verilen cevap.

2. İslam hukuku ile ilgili bir sorunun dinsel hukuk kurallarına göre çözümünü açıklayan belge.

 

Osmanlı Türkçesi Terimi Olarak Fetva:

Şeyhülislamın görüşü.

 

İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Terimi Olarak Fetva:

1- İslam hukuku ile ilgili bir sorunun dinî hukuk kurallarına göre çözümünü açıklayan, şeyhülislam veya müftü tarafından verilebilen belge.

2- Eskiden dini ilgilendiren sorular üzerine Müftünün verdiği genel hüküm.

 

Kur’an-ı Kerim Terimi Olarak Fetva:

İslam hukuku ile ilgili bir sorunun dinî hukuk kurallarına göre çözümünü açıklayan, şeyhülislam veya müftü tarafından verilebilen belge.

 

    Benzer Sosyal Bilgiler Terimleri

    Divan: 1. İslam devletlerinde, hükümdarlara devlet işlerinde yardımcı olması İçin oluşturulan danışma kuruludur. 2. Osmanlı Devleti'nde padişah, sadrazam ve bazı yüksek rütbeli devlet görevlilerinin oluşturduğu meclis ve meclisin toplandığı yer. 3. Yüksek derecedeki yöneticilerin kurdukları bugünkü bakanlar kuruluna benzeyen kuruldur. "Hz Ömer zamanında İslam Devleti'nin sınırları genişleyince toprakların, gelirlerin, giderlerin vs işlerin kaydedilmesi için divan kurulmuştur."

    Tekmil: Bütün, tüm.

    Eskiz: Taslak.

    Yönerge: Herhangi bir konuda tutulacak yol için üst makamlardan alt makamlara belli bir esasa dayanarak verilen buyruk, talimat.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sosyal Bilgiler Terimleri Sözlüğü