Eğitim Sitesi

Fetihname Nedir? Fetihname Hakkında Kısaca Bilgi

Fetihname Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Fetihname:

1- Osmanlılarda kazanılan zaferlerin ve alınan yerleri komşu hükümdarlara bildirmek için yazılan mektup.

2- Bir zaferin kazanıldığını ya da bir ülkenin alındığını bildiren resmî mektup.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Beytülmal: İslam devletlerinde devlet hazinesidir. Arap-İslam Devleti'nin kuruluşundan Osmanlı Devleti'nin yıkılışına dek bu ad kullanılmıştır. Beyt-ül Mal'ın en önemli gelir kaynakları şunlardır: 1. Müslümanlar'dan alınan vergiler (Aşar, Ağnam vb.) 2. Müslüman olmayanlardan (Zimni) alınan vergiler (Haraç, Cizye vb.) 3. Maden, orman, tuzla kiraları. 4. Gümrük (Baç) vergileri. 5. Savaş ganimetleri (1/40'ı Sultana, 1/5'i Hazineye) 6. Bağlı devletlerle beyliklerin yıllık vergileri ve gönderilen armağanlar. * Vârisi bulunmayan, dolayısıyla da devlet hâzinesine ait olan mirasa da beytülmal denir.

    Hicret: Mekkeliler'in baskıları nedeniyle, can güvenlikleri tehlikeye giren Müslümanlar'ın Hz. Muhammet'in isteğiyle 16 Temmuz 622 tarihinde Mekke'den Yesrib'e (Medine) göç olayıdır. Böylece Müslümanların can güvenliği sağlanırken, Arap-İslam Devleti'nin kuruluşu da gerçekleşmiş oldu. Bu tarih, Hz. Ömer zamanında alınan bir kararla Arap-İslam takviminin (Hicri) başlangcı yapılmıştır.

    Tarkan: İslamiyet öncesi Türk devletlerinde ordu komutanları "Tarkan" unvanı ile anılırdı.

    Jandarma: Yurt içinde özellikle kırsal alanlarda ve tutukevlerinde bir tür polis olarak genel güvenliği sağlamakla görevli askeri kolluk kuvvetidir. İlk kez XV.yüzyıl'da Fransa'da kurulmuştur. Türkiye'de ki geçmişi 1839'da kurulan Zaptiye örgütüne dayanır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü