Eğitim Sitesi

Feth-i mübin Nedir? Feth-i mübin Hakkında Kısaca Bilgi

Feth-i mübin Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Feth-i mübin:

Apaçık fetih, büyük fetih demektir.
İstanbul'un fethi, İstanbul'u alacak Emiri ve onun askerlerini öven Hadîs-i Şerif nedeniyle Müslümanlar arasında Feth-i Mübîn diye anılır.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Tavaif-i Mülük Devletleri: Emir'ül Ümeraların (Valiler) Halifeyi dinlemeyerek başlarına buyruk hareket etmeleri Abbasi Devleti'nin dağılmasını hızlandırmış ve Abbasi toprakları üzerinde "Tavaif-i Mülük" adı verilen devletler ortaya çıkmıştır. Tevaif-i Mülük Devletleri; 1. Tolunoğulları 2. İhşidoğulları 3. Samanoğulları 4. Büveyhoğulları 5. Fatımiler 6. Tahiroğulları 7. Saffariler 8. İdrisoğulları 9. Ağlebiler

    Tuğ: Paşalara verilen at kılından yapılmış sorguç. Bunların sayısı paşaların rütbesine göre değişirdi: Sancak beylerinin (mirlivaların) 1; beylerbeylerinin (mirîmiranların) 2; vezirlerin ve seraskerlerin 3; sadrazamın 5; padişahın 7 veya 9 tuğu olurdu. Şeyhülislâmın biri toplu öteki topsuz 2, kazaskerlerin 1, yeniçeri ağalarının 2 topsuz tuğları vardı.

    Anaerkil: Soyda anayı temel alan ve ailede çocukları anaya maleden Klan (gen) ve Aşiret (kabile) gibi ilkel, sınıfsız topluluklarda görülen toplumsal bir yapıdır. Bu yapı daha çok insanların toplu olarak yaşadıkları ve doğan çocukların babalarını tanımadıkları komünal (ortakçı) topluluklarda görülür.

    Yalı Boyu: Osmanlılar Tuna boylarına Yalı Boyu derlerdi.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü