Eğitim Sitesi

Fermuar (Zipper) Nedir? Fermuar (Zipper) Hakkında Kısaca Bilgi

Fermuar (Zipper) Terimi Hakkında Bilgiler

Moda ve Dikiş-Nakış Terimi Olarak Fermuar (Zipper):

1- Çeşitli tür, en ve uzunlukta mevcut olan, yaygın kullanılan bir tutturma gerecidir. Zincir ve sargı fermuarlar bir dizi amaç için kullanılırlar; gizlenmiş fermuarlar genelde etek ve elbise açıklıklarında kullanılır; daha kalın, uzun ve açık uçlu fermuarlar ceketler için uygundur. Fermuarlar giysideki konumlarına bağlı olarak farklı şekillerde dikilir (örn. katlanmış kumaşa dikilen bir fermuar dikişin üstünde ve kapalı fermuar dikişin içinde kullanılır).

2- Giysi, çanta vb. yerlerde kullanılan, karşılıklı dişler ve bunların üzerinde yürüyen kapatıcıdan oluşan düzenek, cırcır, carcur. (Fr.) fermoir

 

    Benzer Moda ve Dikiş-Nakış Terimleri

    Kumaş: Pamuk, yün, ipek vb. nden makinede dokunmuş her türlü dokuma.

    Printed insert: Baskılı ilave parça.

    Büzgü: Giysilerde bolluk vermek ve model özelliği kazandırmak amacıyla kısa mesafeye uzun mesafenin toplanarak tutturulmasına denir.

    Kıvrım Yeri Dikişi (Kıvrım Yeri Dikişi): İster dikey, ister yan kıvrım yeri dikişi olarak çalışılan, bir parçanın tersinde görünmez kenar baskısı olarak kullanılan el dikişi; aynı zamanda iç kenarları sağlamlaştırmak için kullanılır (örn. bir yakada veya manşetlerde).

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Moda ve Dikiş-Nakış Terimleri Sözlüğü