Fay Terimi Hakkında Bilgiler
Coğrafya Terimi Olarak Fay:
1-Yerkabuğu hareketleri sırasında şiddetli yan basınç ve gerilme kuvvetleriyle blokların birbirine göre yer değiştirmesine fay denir.
2-Yerkabuğunda depremler sonucunda ortaya çıkan kırık. Fay, ayrı zamanlarda sıkışıp sertleşmiş katmanların dikey doğrultuda yer değiştirirken kırılarak, kırılma düzlemi boyunca kayıp çökmeleriyle oluşur. Fayların uzunlukları kimi zaman kilometreleri bulur, kimi zamansa çok kısadır.
Fen Bilimleri Terimi Olarak Fay:
Yer kabuğunda oluşan farklı seviyedeki tabakalar ve kırıklar.
Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Fay:
Yer kırığı, yer çatlağı.
Güvenli Yaşam / Doğal Afet Terimi Olarak Fay:
Yer kabuğu hareketleri sonucu kabuğu meydana getiren tabakalarda oluşan kırıklar.
Belediyecilik-Kamu Yönetimi Terimi Olarak Fay:
Yer kabuğundaki gerilme veya sıkışmalar sonucunda tabakalarda, iki tarafın birbirine göre hareket etmesi biçiminde meydana gelen kırılma hattı.
Benzer Coğrafya Terimleri:
Toprak Koruma Projeleri: Toprağın doğal veya insan faaliyetleri sonucu yok olmasını, bozulmasını veya zarar görmesini önlemek ve sürekli üretken kalmasını sağlamak için yapıla
Rüzgar: 1- Atmosferdeki havanın Dünya yüzeyine yakın, yüksek basınçtan alçak basınca doğru kendiliğinden oluşan ve genelde yatay hareketleridir.
2- Hava kü
Medcezir: 1. Ay ve Güneş'in çekim kuvvetleri nedeniyle deniz yüzünde, özellikle ana denizlerde su düzeyinin alçalması, kabarması olayı.
2. Meddücezir, gelgit
Besin Ağı: Doğada canlıların beslenmesi ve canlıların arasındaki beslenme ilişkilerini gösteren ağ.Besin zincirlerinin birleşmesi ile oluşan ağ.
Otlak: Büyük ve küçükbaş hayvancılığın yapıldığı yerlerde hayvanların otlatıldığı alanlara otlak denir.
Ağıl: Hayvanların barındığı, çevresi taş veya ahşap ile çevrili yerlere ağıl adı verilmektedir. Ağıllar zamanla nüfusun artmasına bağlı olarak sürekli yerle
Antropojen Bozkır: Doğal bitki örtüsü olan ormanların, insanlar tarafından tahrip edilmesi sonucu oluşan bozkır. Antropojen Step.
Coğrafi Bölüm: Bir coğrafi bölge içinde doğal koşullar, sosyal ve ekonomik özellikler bakımından farklılık gösteren küçük birimlerdir.