Eğitim Sitesi

Fars Nedir? Fars Hakkında Kısaca Bilgi

Fars Terimi Hakkında Bilgiler

Dil ve Anlatım Terimi Olarak Fars:

Toplumdaki düzensizlikleri alaylı anlatımla yeren, daha çok halk zevkini okşayan kaba güldürü.

 

Edebiyat Terimi Olarak Fars:

1- İlkel, basit güldürme ögelerinden yararlanılarak, kimi kez inanırlığın sınırları dışına çıkarak oluşturulan, düşündürmekten çok güldürmeyi amaçlayan oyunlar için kullanılır.

2- Toplumdaki düzensizlikleri alaylı anlatımla yeren bir oyun, halk komedisi. Ayrıca İran'ın güneybatısında yaşayan halk veya bu halkın soyundan olan kimse.

3- Komedinin, sanat yönü yoksul, kaba bir türü.

 

Tiyatro Terimi Olarak Fars:

Olayların örgüsü daha çok halk zevkini okşayan, basit, hareketli komedi. Güldürü ögesi daha çok hareketlerden ve nüktelereden çıkan oyun; düşünceden çok göze ve duyulara yönelir. Vurgu kişiyi karikatürleştirerek ve olayları abartarak elde edilir.

 

    Benzer Dil ve Anlatım Terimleri

    Monografi (Tek Yazı): Ele alınan konunun belli yönleri üzerinde özel bir görüşle derinlemesine yapılan incelemeleri yansıtan yazılara denir.

    Melodram: Bestelenmiş dramdır.

    Gösterge: Kendi dışında bir başka şeyi gösteren, düşündüren, onun yerini alabilen, nesne, görünüş ve olgu.

    Çeviri-Adapte: Bir dilden başka bir dile aktarılan yazıya veya esere "çeviri" ya da "tercüme" denir. Çeviri yapan kişiye "çevirmen" veya "mütercim" adı verilir. Yabancı dilde yazılmış bir edebiyat eserini yerli özelliklere ve adetlere uyacak şekilde değiştirerek kendi diline çevirmeye adapte , adaptasyon veya uyarlama denir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Dil ve Anlatım Terimleri Sözlüğü