Eğitim Sitesi

Eyyam-ı Teşrik Nedir? Eyyam-ı Teşrik Hakkında Kısaca Bilgi

Eyyam-ı Teşrik Terimi Hakkında Bilgiler

Hac ve Umre Terimi Olarak Eyyam-ı Teşrik:

Zilhiccenin 11,12 ve 13. günleridir. Kurban bayramının arefesinin sabah namazından, dördüncü günün ikindi namazına kadar, 23 farz namazın akabinde, tekbir-i teşrik okunur. Yani teşrik tekbiri getirilen günler, Arefe, bayram ve eyyam-ı teşrik denilen üç gündür, hepsi beş gün ediyor. İlk güne Arefe, ikinci güne bayram, diğer üç güne de, eyyam-ı teşrik deniyor.

 

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Eyyam-ı Teşrîk:

Teşrik günleri demektir. Zilhiccenin 9-13. günleridir. Bu günlerde teşrik tekbirleri alınır.
"Teşrik" Arap dilinde etleri doğrayıp kurutmak demektir.Vaktiyle bayramın birinci günü Mina'da kesilen kurbanların etleri,bayramın 2., 3. ve 4. günlerinde güneşte kurumaya bırakılırdı.Bu sebeple bu üç güne et kurutma günleri anlamında "Eyyam-ı Teşrik" denilmiştir.

 

    Benzer Hac ve Umre Terimleri

    Mültezem Kapısı: Kâbe'nin giriş kapısına verilen isimdir. Hacer-i Esved köşesi ile kapının olduğu yer arasına da "Mültezem" denmektedir.

    Teyamün: Tavafı Kâbe'nin sağından yapmak demektir.

    Cemre-i Akabe: Mekke yönündeki cemrelerin ilkine verilen isimdir. Bu cemreye Büyük Cemre, halk arasında ise "Büyük Şeytan" denir.

    Hacer-i Esved: Kâbe'nin doğu köşesine tavafa başlama işareti olarak konmuş olan ve Hz. Muhammed (s.a.v.) tarafından, Cennet'ten gönderildiği haber verilen koyu renkli taştır. 18-19 cm kutrunda, kırmızımsı, esmer, parlak bir taştır. Hz. İsmail (AS) tarafından Ebu Kubeys dağından getirilen bu taş, tavafa başlama noktasıdır. Bu taşı istilam ederek Hacca başlamak sünnettir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Hac ve Umre Terimleri Sözlüğü