Eğitim Sitesi

Eyyam-ı malumat Nedir? Eyyam-ı malumat Hakkında Kısaca Bilgi

Eyyam-ı malumat Terimi Hakkında Bilgiler

Hac ve Umre Terimi Olarak Eyyam-ı malumat:

Zilhicce'nin ilk 10 günüdür. Terviye, Arefe ve Kurban günleri bunlardandır.

 

    Benzer Hac ve Umre Terimleri

    Mescid-i Aksâ: En uzak mescid demektir. Mescid-i Aksâ, Küdüs'tedir. Beyti Makdis (kutsal ev) ismiyle de anılan ve Mescid-i Haram'dan sonra yeryüzünde yapılan ikinci mesciddir (Buhârî, Enbiyâ, 10,40. Müslim, Mesacid, 1-2). Mescid-i Aksâ, Müslümanların ilk kıblesi (Bakara, 2/144), Hz. Muhammed (a.s.)'in İsra olayında uğradığı (İsrâ, 17/1), Miracın başladığı, Hz. İsâ'ya kadar bir çok Peygamberin namaz kıldığı mesciddir.Günümüzde Mescid-i Aksâ; Kudüste, Süleyman Ma'bedînin güney tarafındaki camiye denilmektedir. Peygamberimiz ibâdet amacıyla seyahat edilebilecek üç mescidden birinin Mescid-i Aksâ olduğunu bildirmiştir. (İbn Mâce, Salât, 197).

    İhcac: Hac için bedel tutmaya denir.

    Kıble: Sözlükte cihet, yön anlamına gelen kıble, dînî bir kavram olarak, Müslümanların namazda yönelmiş oldukları yön, Kâ'be manasına gelir. Müslümanların kıblesi, Mekke'de bulunan Kâ'be'dir. Kâ'be'yi görenler için kıble, Kâ'be'nin bizzat kendisidir.Kâ'be'yi görmeyenler için, Kâ'be'nin bulunduğu taraftır.Kâ'be'nin göğe doğru ve dünyanın merkezine doğru uzantısı da kıbledir. Namazda bu cihete yönelmeye istikbâl-i kıble denir.

    Salevat-ı Şerife: Peygamber efendimiz için okunan dualar. Allahümme Salli ve Allahümme Barik duaları.... "Allahümme Salli ala Seyyidina Muhammedin ve alâ âli Seyyidina Muhammed...." demek.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Hac ve Umre Terimleri Sözlüğü