Eğitim Sitesi

Eşeye Bağlı Genler Nedir? Eşeye Bağlı Genler Hakkında Kısaca Bilgi

Eşeye Bağlı Genler Terimi Hakkında Bilgiler

Biyoloji Terimi Olarak Eşeye Bağlı Genler:

Eşey kromozomları, sadece eşeyin belirlenmesi ile ilgili genleri taşımaz. Bazı vücut özellikleri de eşey kromozomları üzerindeki genlerle belirlenir. Gonozomlar üzerindeki genlerle taşınan karakterlere eşeye bağlı karakterler, eşeye bağlı karakterleri belirleyen genlere ise eşeye bağlı genler denir.

 

Genetik Terimi Olarak Eşeye Bağlı Genler:

Cinsiyeti belirleyen kromozomlar X ve Y kromozomlarıdır. Bu kromozomların üzerinde yer alan genlere eşeye bağlı genler denir. Bu genler dişilerde X kromozomları, erkeklerde ise X ve Y kromozomları üzerinde taşınır.

 

    Benzer Biyoloji Terimleri

    Koful: Hücrelerde bulunan içi sıvı dolu keselerdir. Bulunduğu hücrenin tipine göre çok farklı görevler yaparlar. (Depolama, sindirim, boşaltım...) - Tek zarlı yapıdadır. - Golgi, endoplazmik retikulum ve hücre zarından üretilir. - Görevi depolama ve hücrenin su dengesini ayarlamaktır. Görevlerine göre kofullar beş çeşide ayrılabilir. 1. Besin Kofulu: Besinlerin alınmasını sağlar. 2. Sindirim Kofulu: Alınan besinlerin sindirilmesini sağlar. 3. Boşaltım Kofulu: Atık maddelerin atılmasını sağlar. 4. Kontraktil (Vurgan) Koful: Tatlı sularda yaşayan bir hücrelilerde içeri giren fazla suyu atan koful çeşididir. 5. Depo Kofulu: Su ve besin depolayan koful çeşididir. * Bitki hücrelerinde koful az sayıda ve büyükken, hayvan hücrelerinde koful çok sayıda ve küçüktür. * Genç bitki hücrelerinde koful çok sayıda iken, yaşlı bitki hücrelerinde tek ve büyüktür.

    Ribozomlar: Protein ve ribonükleik asitten oluşmuş ve sitoplazmada serbest olarak ya da hücrenin endoplazmik retikulum zarına bağlanmış olan küçük granüller. Protein sentez yeri.

    Holozoik: 1. Katı hâlde. 2. Besinlerini katı parçacıklar hâlinde alan, sindirip emilimlerini sağlayan canlılar.

    Krebs döngüsü: Glikozun devamında pirüvatın karbon diokside metabolik yıkımının tamamlandığı kimyasal döngü.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Biyoloji Terimleri Sözlüğü