Eğitim Sitesi

Erime Dolini Nedir? Erime Dolini Hakkında Kısaca Bilgi

Erime Dolini Terimi Hakkında Bilgiler

Coğrafya Terimi Olarak Erime Dolini:

Kalker yüzeyler üzerinde, yağış sularının eritmesiyle oluşan karstik şekildir. Erime dolinlerinin tabanında yüzey sularının derine doğru sozdığı çatlak ve delikler bulunur. Dolin tabanlarında erimeden geriye kalan killi materyalin birikmesiyle oluşan terra rossa toprakları bulunur.

 

    Benzer Coğrafya Terimleri

    Orojenez: 1- Birbirine doğru hareket eden levhalar arasında sıkışan bölgelerin kıvrılarak ya da kırılarak dağ oluşturmasıdır. 2- Jeosenklinallerde biriken tortul tabakaların kıvrılma ve kırılma hareketleriyle yükselmesi olayına dağ oluşumu ya da orojenez denir.

    Akım (Debi): Bir akarsuyun herhangi bir kesitinden geçen su miktarının m³/sn cinsinden değeri.

    Ultrabazik: Kayacın kimyasal bileşimine ait SiO2 içeriği % 45'ten az olan kayaçlar için kullanılan terim. Bazı meteorlarda varlığı gözlemlenen bu magmatik kayaç, bünyesinde kuars ve feldispat ihtiva etmez; esas unsuru Fe-Mg silikatlarla metal oksitleri-sülfürleri-nabit metalleri teker teker veya her üçü birden bulunur.

    Cemiyet-i Akvam (Milletler Cemiyeti): Ülkeler arasında yaşanabilecek sorunları barışçı yollarla çözmek için 1919 yılında kurulan bir uluslar arası kuruluştur.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Coğrafya Terimleri Sözlüğü