Eğitim Sitesi

Ergenekon Destanı Nedir? Ergenekon Destanı Hakkında Kısaca Bilgi

Ergenekon Destanı Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Ergenekon Destanı:

Türkler'in en tanınmış, en yaygın destanlarından biridir. İslamiyet öncesi Türk edebiyatının en önemli örneklerinden biridir. Ergenekon Destanı'nda bir savaşta soyları kırılan Göktürkler'in korunaklı bir yer olan Ergenekon'a sığınmaları, burada 400 yıl yaşadıktan sonra çoğalıp dünyaya yayılışlarının öyküsü anlatılır.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Kuva-İ Seyyare: Batı Anadolu'da Salihli Cephesi'nde Çerkez Ethem Komutasında bulunan Kuva-i Milliye birlikleridir. Atlı milislerden oluşması nedeniyle bu ad verilmiştir. Yozgat, Bolu-Düzce-Hendek-Adapazarı ve Anzavur ayaklanmalarının bastırılmasında belirleyici roller oynamışlardır. Düzenli orduya katılmayı reddederek ayaklanmıştır. Ayaklanması İsmet Bey komutasındaki güçlerce bastırıldıktan sonra, komutanları Çerkez Ethem Yunanistan'a sığınmış, en sonunda Beyrut'ta kısa süre sonra hastalıktan ölmüştür.

    Tarih: 1. Ülkeleri, ulusları, toplumları, kuruluşları etkileyen eylemlerden doğan olayları zaman ve yer göstererek anlatan, bu olaylar arasındaki nedensel bağları, bunların daha önceki ve sonraki olaylara bağlantılarını, karşılıklı etkilenmelerini, her ulusun kurduğu uygarlıkları, ulusların kendi iç sorunlarını vb. inceleyen bilim. 2. Geçmiş insan topluluklarının, savaşlarını ve barışlarını, kültür ve uygarlıklarını, sosyo-ekonomik yapılarını, neden-sonuç ilişkisi içinde zaman ve yer göstererek, belgelere dayalı, inceleyen bilim dalıdır. 3. Geçmişte yaşamış olan toplulukları belgelere dayanarak, yer ve zaman göstererek, sebep-sonuç ilişkisi içerisinde izleyen ve objektif olarak açıklayan bir bilimdir.

    Zağarcı: Yeniçeri Ocağı'nın 64. ortasına verilen isim. Padişah tarafından avda kullanılan zağarları (bir cins av köpeği) yetiştirdikleri için bu adı almışlardı.

    İlericilik: En ileri toplumsal, siyasal ekonomik, düşünsel gelişmeleri benimseme, ilerlemeden, yenileşmeden, çağdaşlaşmadan yana olma durumudur. Belli dönemlerde ilerici olan unsurlar, bir süre sonra, özellikle iktidara egemen olduktan sonra gericileşebilmektedir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü