Eğitim Sitesi

Enlem Nedir? Enlem Hakkında Kısaca Bilgi

Enlem Terimi Hakkında Bilgiler

Uzay ve Astronomi Terimi Olarak Enlem:

Bir küre üzerinde bulunan herhangi bir noktanın temel düzlemden açısal uzaklığı. Seçilen küre ve temel düzleme göre değişik isimler alır. Örneğin Coğrafya enlemi, ekliptik enlem, Gökada enlemi v.b.

 

Coğrafya Terimi Olarak Enlem:

1- Dünya üzerindeki herhangi bir noktanın başlangıç paraleli olan Ekvator'a uzaklığının açısal değeridir. Q açısı, D noktasının Ekvator'a olan uzaklığının açı cinsinden değeridir ve D noktasının enlem derecesini verir. Örnek : Q açısının değeri 45 ° ise, D noktasının enlem derecesi 45° dir.

2- Dünya üzerinde her hangi bir noktanın ekvatora olan uzaklığının açı cinsinden değerine Enlem denir. Derece, dakika ve saniye olarak ifade edilir.

 

Haritacılık (Kartografya) Terimi Olarak Enlem:

Yerküresi üstündeki bir noktadan geçen paralel daire ile ekvator dairesi arasında kalan meridiyen yayının küre merkezindeki açısal değeridir, arz.

 

    Benzer Uzay ve Astronomi Terimleri

    Takım Yıldız: Gökyüzünde rastgele serpilmiş yıldızların oluşturduğu yapay bölgeler. Eskiden gökyüzünün değişik bölgeleri hayvanlara ve eşyalara benzetilmiş, böylece gökyüzü 88 takım yıldıza ayrılmıştır.

    Usturlab: Güneş ve yıldızların çevren yüksekliklerini ölçüp buradan zaman hesabı yapmayı sağlayan eski bir gözlem aracı.

    Kara Delik: Çökerek, ışığın bile kurtulamayacağı kadar yoğunlaşmış maddenin bulunduğu bölge.

    Galileo Uyduları: Jüpiter gezegeninin en parlak ve en büyük dört uydusu; Io, Euroupa, Ganymeda, Callisto'dur.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Uzay ve Astronomi Terimleri Sözlüğü