Eğitim Sitesi

Emirlik Nedir? Emirlik Hakkında Kısaca Bilgi

Emirlik Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Emirlik:

Merkeze tam bağlı olmayarak bir beyin yönetimi altındaki ülke, beylik.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Kapitülasyon: Osmanlı Devleti'nde yabancı tüccarlara verilen imtiyazlar.

    Karlofça Antlaşması: Avusturya, Lehistan, Venedik ve Osmanlı Devleti arasında imzalandı. 1. Temeşvar ve Banat Yaylası dışında kalan bütün Macaristan ve Erdel Avusturya'ya verildi. 2. Hırvatistan'ın bir bölümü Avusturya'ya verildi; Sava ırmağı sınır oldu. 3. Podolya ve Ukrayna Lehistan'a verildi. 4. Dalmaçya kıyıları ve Mora, Venedik'e verildi. Korint Osmanlılarda kaldı. 5. Antlaşmanın süresi 25 yıl olacak ve Avusturya'nın garantisinde bulunacaktı.

    Talas Savaşı: Nedeni : Çinliler ve Arapların Orta Asya'yı denetim altına almak istemeleri. Çinliler, Orta Asya'yı denetimleri altına almak amacıyla 747 yılında Türkistan'a sefer düzenledi. Abbasiler, Karluk, Yağma ve Çiğil Türkleri'nin yardımı ile 571 yılında Talas'da Müslümanlar Çinlileri yendi. Sonuçları : 1. Orta Asya Çinlileşmekten kurtuldu 2. Türkler, İslamiyet'i kabul etmeye başladı. 3. Kağıt, matbaa, barut, pusula gibi Çinlilerin geliştirdiği aletler, Müslümanlar tarafından öğrenilmeye başlandı.

    Zerdüşt Dini (Mecusilik): M.Ö. VI yüzyılda İranlı peygamber Zerdüşt'ün kurduğu inanç ve ibadet sistemi. Bu inanç iyilikle kötülüğün aynı kaynaktan çıkamayacağını, çünkü iyilikle kötülüğün, aydınlıkla karanlık arasında sürekli bir savaş olduğunu, bu savaşın iyiliğin, aydınlığın yengisiyle sonuçlanacağını, onun için insanın iyilikten, aydınlıktan, gökyüzünden yana olması gerektiğini savunmaktadır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü