Eğitim Sitesi

Emir Nedir? Emir Hakkında Kısaca Bilgi

Emir Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Emir:

1- Bir toplumun, bir yerin beyi. İslâm ülkelerinde beylere ve prenslere verilen isim.

2- Türkçe'de "Bey" karşılığı kullanılan bir sözcüktür. Hz. Ömer zamanında Sasani Devleti'nin ülke yönetimi örnek alınarak İslam ülkesi emirliklere (illere) ayrılmıştı. Bu illerin başına da emir adı verilen komutan-valiler atanmıştır. Türk İslam Devletlerinde de bu uygulama devam etmiştir.

 

Ekonomi, Bankacılık Terimi Olarak Emir:

Müşterinin işlem yapmak amacıyla verdiği talimat.

 

Tarih Terimi Olarak Emir:

Bir toplumun, bir yerin beyi. İslâm ülkelerinde beylere ve prenslere verilen isim. Komutan, bey, vali.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Emir:

Buyruk, komut.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Ültimatom: Bir devletin başka bir devlete herhangi bir kunuda verdiği ve hiçbir tartışmaya ya da karşı çıkmaya yer bırakmaksızın, tanıdığı süre içinde isteklerinin yerine getirilmesini bildirdiği, içinde savaş tehdidi bulunan nota.

    Konargöçer: Göçebe bir hayat süren, bir yere sürekli yerleşmeyen (aşiret, oba vb.), göçerkonar.

    Tarihin Özellikleri: Tarihin Özellikleri: 1. Geçmiş olayları inceler. 2. Belgelere dayanmalı ve objektif olunmalıdır. 3. Yer ve zaman belirtilmelidir. 4. Sebep sonuç ilişkisi olmalıdır. 5. İnsanlar tarafından meydana getirilirler. 6. Tarihi olaylar tekrarlanamaz. Deney ve gözlem yapılamaz. 7. Olayın meydana geldiği devrin şartları ve değer yargıları iyi bilinmelidir. 8. Araştırma mümkün olduğu kadar olayın geçtiği yerde yapılmalıdır.

    Kuva-İ Milliye: Mondros Ateşkes Antlaş-ması'nın imzalanmasından sonra, Anadolu'da başlayan işgallere ve azınlıkların ayrılıkçı hareketlerine karşı kurulan silahlı halk güçleridir. Yurtseverler tarafından kendiliğinden oluşturulan bu örgütler, bölgesel kurtuluşu hedeflemişlerdir. Sivas Kongre'si ile Anadolu ve Rumeli Müdafa-i Hukuk Cemiyeti adı altında birleşmişlerdir. Daha sonra düzenli ordu kurulmuş ve Kuva-i Milliye adı altındaki örgütlülük sona ermiştir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü