Eğitim Sitesi

Ekvator Nedir? Ekvator Hakkında Kısaca Bilgi

Ekvator Terimi Hakkında Bilgiler

Coğrafya Terimi Olarak Ekvator:

Kuzey ve Güney kutup noktalarından eşit uzaklıktaki noktalardan geçen daire. Yer yuvarlağının eksenine, dik olarak geçtiği kabul edilen çemberdir.

 

Fen Bilimleri Terimi Olarak Ekvator:

Yer eksenini tam orta noktasından kestiği varsayılan hayali düzlemin yerküreyi kestiği çember.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Ekvator:

1. Yeryuvarının eksenine dik olarak geçtiği ve yeryuvarını iki eşit parçaya böldüğü varsayılan en büyük çember.

2. Kutup noktalarına eşit uzaklıktaki noktaların birleştirilmesiyle elde edilen ve Dünya'yı ortasından çevreleyen en geniş paralel dairesine Ekvator denir.

Ekvator'un kuzeyindeki paralellere kuzey paralelleri, güneyindekilere ise güney paralelleri denir.

 

    Benzer Coğrafya Terimleri

    Atık: Ekonomik olarak ömrünü tamamlamış, işe yaramayan, çevrenin doğal yapısını bozan ve çevreye bırakılmış olan katı, sıvı, gaz veya radyoaktif maddeler.

    Değirmen: En çok tahılın öğütüldüğü, buğday, arpa, mısır gibi tahıl çeşitlerinin un haline getirildiği yer.

    Matematik Konum: Dünya üzerinde bir nokta veya alanın yerinin belirlenmesi için, o noktanın Ekvator'a ve başlangıç meridyenine olan uzaklığının bilinmesi gerekir. Bunun için enlem ve boylam kavramlarından yararlanılır. Örnek : Türkiye 36° - 42° Kuzey enlemleri, 26° - 45° Doğu boylamları arasında yer alır.

    Boylamın Etkileri: - Boylamın Dünya üzerinde bilinen tek etkisi yerel saat farkları üzerindedir. Not: Aynı Boylam( meridyen ) üzerindeki tüm noktaların yerel saati aynıdır. Fakat Güneşin doğma ve batma saatleri farklıdır. (Yer ekseninin eğik olmasından dolayı) Sadece 21 Mart ve 23 Eylül tarihlerinde aynı boylam ( meridyen ) üzerinde güneş aynı anda doğar aynı anda batar. - Dünya ekseni çevresinde batıdan doğuya doğru döndüğü için güneş önce doğudaki noktalardan doğar ve batar.Bu nedenle daima doğudaki bir noktanın yerel saati daha ileridir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Coğrafya Terimleri Sözlüğü