Eğitim Sitesi

Ekspresyonizm Nedir? Ekspresyonizm Hakkında Kısaca Bilgi

Ekspresyonizm Terimi Hakkında Bilgiler

Sanat Terimi Olarak Ekspresyonizm:

Dışavurumculuk ya da Anlatımcılık da denir. 20.yy.ın başlarında Avrupa'da ortaya çıkan sanat ve mimarlık akımı. Güzel sanatlarda Rönesans'tan beri hüküm sürmüş doğaya uygun betimleme anlayışından bir kopuş olan dışavurumculukta, sanatın asıl amacı, sanatçının duygularını ve iç dünyasını, renk, çizgi, yüzey ve kütle aracılığıyla dışa vurmasıdır. Bu duyguları daha güçlü yansıtabilmek için sanatçılar tasarımda denge ya da güzellik gibi geleneksel kavramlardan uzaklaşarak biçimbozma (deformasyon) yöntemini yaygınlıkla uygulamışlardır.

 

Müzik-Dans Terimi Olarak Ekspresyonizm:

Anlatımcılık. Dışavurumculuk. Expressionnisme (Fr.).

 

Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Ekspresyonizm:

1910-1930 yılları arasında Almanya'da gelişen, sanat ve mimarlık akımı, anlatımcılık. Alman mimari geleneğinin anıtsal biçimlerinden ve simgesel gücünden yararlanır. Klasik biçimlerden uzaklaşma, buna karşılık lirizm, kendiliğinden oluşum ve simgesel yaklaşım görülür.

 

Edebiyat Terimi Olarak Ekspresyonizm:

Dışavurumculuk.

 

    Benzer Sanat Terimleri

    Dimetri: Aksonometrik perspektifin bir türü. Üzerinde çizimi yapılacak nesnenin en, boy ve yükseklik ölçülerinin alındığı eksenler, dimetride birbirleriyle izometridekinin aksine eşit açılar yapmazlar. Dolayısıyla, nesnenin iki boyutunun ölçüleri aynı oranda küçültülerek çizilirken, üçüncü boyutu bunlardan farklı oranda küçültülür.

    Neo-Klasik (Türk): XIX. yüzyıl sonları ve XX. yüzyıl başlarında bir sanat akımı. Eski Türk ve İslam sanatından alınmış mimari ve süsleme öğelerinin kullanılması ile ortaya çıkan ilk ulusal akım.

    Mağara: Bir yamaca ve kaya içine doğru uzanan, barınak olarak kullanabilen yer kovuğu.

    Paye: Örülerek meydana getirilmiş kare, dikdörtgen ya da daire kesitli tek taşıyıcı, ayak. Yapılarda kullanılan taşıyıcı destek.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sanat Terimleri Sözlüğü