Eğitim Sitesi

Egemenlik Nedir? Egemenlik Hakkında Kısaca Bilgi

Egemenlik Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Egemenlik:

Bir ülkede ulusun içinden çıkan, bir kişiye, gruba ya da tüm ulusa ait olabilen yönetme gücü. Diğer bir görüşle yönetim kaynağı olarak görülen güç. Yönetme yetkisi, hakimiyet.

 

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Egemenlik:

1- Devletin belli sınırlar içinde,belli bir toplumda serbestçe iktidar gücünü kullanabilmesidir.Yani dış ve iç baskılardan kurtularak kendini yönetebilmesidir.

2- Hukuk ve siyaset felsefesinde, bir kişi ya da kurumun, kendi alanında başka bütün kişi ya da kurumlar üzerinde nihai otorite sahibi olmasını mümkün kılan özellik; devletin karar alma sürecinde ve düzeni sağlamada, tek yönetici ya da otorite olması durumu.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Egemenlik:

Yasalar yapma ve bu yasalara göre ülkeyi yönetme gücü gibi milletin ve devletin yetkilerinin tümü, hâkimiyet.

 

İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Terimi Olarak Egemenlik:

Milletin ve onun tüzel kişiliği olan devletin yetkilerinin hepsi, hükümranlık, hakimiyet.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Brahmanizm: Eski bir Hint inanışıdır. Bu inanışa göre,insanlar yüce yaratıcı olan Brahman'ın vücudunun değişik yerlerinden yaratıldıklarından, birbirlerine eşit değildir ve belirlenen sınıf ve zümreler içinde kalmak zorundadır. Bu sınıflaşmaya kast sistemi denilir ve soydan gelen zorunlu bir durumdur. Bu sınıflar dört çeşittir: 1. Brahmanlar : Rahipler sınıfı 2. Kşatriyalar : Soylular ve askerler sınıfı 3. Vaysyalar : Çiftçiler ve tüccarlar sınıfı 4. Sudralar : Hizmetkarlar ve işçi sınıfı Bu dört sınıfın dışında kalan insanlara Parya denir ve aşağılanmış topluluklardır.

    Ortodoks Kilisesi: Hristiyan kiliselerinin üç önemli kolundan biri. Her Ortodoks Kilisesi'nin kendi dili ve gelenekleri vardır, ama hepsi aynı inancı paylaşır. Ortodoks inancı daha çok, Yunanistan, Romanya, Bulgaristan, Yugoslavya , Kıbrıs ve Birleşik Devletler Topluluğu'na üye devletlerde yaygındır.

    Harp: İki veya daha çok devletin birbiriyle diplomatik ilgilerini keserek silâhlı kuvvetlerle vuruşmaları, savaş.

    İmam: Müslümanların din adamı

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü