Eğitim Sitesi

Egemenlik Nedir? Egemenlik Hakkında Kısaca Bilgi

Egemenlik Terimi Hakkında Bilgiler

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Egemenlik:

Yasalar yapma ve bu yasalara göre ülkeyi yönetme gücü gibi milletin ve devletin yetkilerinin tümü, hâkimiyet.

 

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Egemenlik:

1- Devletin belli sınırlar içinde,belli bir toplumda serbestçe iktidar gücünü kullanabilmesidir.Yani dış ve iç baskılardan kurtularak kendini yönetebilmesidir.

2- Hukuk ve siyaset felsefesinde, bir kişi ya da kurumun, kendi alanında başka bütün kişi ya da kurumlar üzerinde nihai otorite sahibi olmasını mümkün kılan özellik; devletin karar alma sürecinde ve düzeni sağlamada, tek yönetici ya da otorite olması durumu.

 

Tarih Terimi Olarak Egemenlik:

Bir ülkede ulusun içinden çıkan, bir kişiye, gruba ya da tüm ulusa ait olabilen yönetme gücü. Diğer bir görüşle yönetim kaynağı olarak görülen güç. Yönetme yetkisi, hakimiyet.

 

İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Terimi Olarak Egemenlik:

Milletin ve onun tüzel kişiliği olan devletin yetkilerinin hepsi, hükümranlık, hakimiyet.

 

    Benzer Sosyal Bilgiler Terimleri

    Lütuf: Önem verilen, sayılan birinden gelen iyilik, yardım.

    Sansür: Gazete, dergi gibi basın organlarındaki yazı, resim, karikatür gibi unsurların önceden devlet makamları tarafından incelenerek basım ve yayının yasaklanmasıdır.

    Nüfus Sayımı: Sınırları belli bir alanda belli bir zamandan yaşayan insan sayısını tespit etmek amacıyla yapılan işlem. Nüfusun, toplumsal ve ekonomik planlama amacıyla yaşa, cinsiyete, oturma yerine, öğrenim ve meslek durumuna göre özelliklerinin saptanarak sayılmasıdır. Nüfus sayımlarındaki amaçlar şunlardır: Erkek-kadın nüfusu belirlemek, kırsal-kentsel nüfusu belirlemek, nüfus yerleşim yerlerine göre dağılımını belirlemek, okuma-yazma oranını belirlemek, eğitim durumunu belirlemek, nüfusu belirlemek, nüfusun yaşlara göre dağılımını belirlemek ve daha birçok amaçtan dolayı yapılır.

    Çevre: 1. Canlı ve cansız varlıkların içinde bulundukları doğal ortam. 2. Hayatın gelişmesinde etkili olan doğal, toplumsal, kültürel dış faktörlerin bütünlüğü.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sosyal Bilgiler Terimleri Sözlüğü