Eğitim Sitesi

Düz Ünlü Nedir? Düz Ünlü Hakkında Kısaca Bilgi

Düz Ünlü Terimi Hakkında Bilgiler

Türkçe-Dil Bilgisi Terimi Olarak Düz Ünlü:

Dudakların düzleşmesiyle oluşan ünlüler, "a, e, ı, i" ünlüleri.

 

    Benzer Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri

    Ad Aktarması: Bir sözcük ya da sözün, benzetme amacı güdülmeden, anlamca ilgili olduğu başka bir sözcük ya da söz yerine kullanılmasıdır. Bu mecaz türüne, "düz değişmece" de denir. Örnek : Beyaz Saray bu olaya sıcak bakmıyor. (Amerika Birleşik Devletleri Başkanlığı) Soba yandı (İçindeki odun - kömür) Çankaya bu yasayı onaylamaz (Cumhurbaşkanlığı) Okul geziye gitti. (Okuldaki öğrenciler) Mozart'ı severim. (Mozart'ın bestelerini) Doğu kan ağlıyor. (Doğu yönündeki bölgeler)

    Soru Zamiri: Adın yerini tutan ve soru sormaya yarayan zamir. Hangisi, kim, ne, neyi, neden vb. zamirlerdir. Başlıca soru zamirleri şunlardır: kim, ne, kaçı, bazıları, hangisi, ne kadarı...

    Evrak: Üzeri yazılı kâğıt yaprakları, yazılmış kitaplar, mektuplar ya da yazılar.

    Eylemler (Fiiller): İş, oluş, hareket, durum ve kılış bildiren; zaman ve kişi eklerine göre çekimlenebilen; zaman ve kişi ekleriyle çekimlenmesi halinde cümle içinde yüklem görevi üstlenen sözcüklere eylem (fiil) denir. Örnek : bak-, sus-, büyü-, ağla-, koş- Gel-di-m kopar-ı-yor-uz Gel (eylem kökü) kopar (eylem gövdesi) -di (zaman eki) -yor (zaman eki) -m (1. Tekil kişi eki) -uz (1. Çoğul kişi eki)

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri Sözlüğü