Eğitim Sitesi

Dükalık Nedir? Dükalık Hakkında Kısaca Bilgi

Dükalık Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Dükalık:

Bir dukanın yönetiminde bulunan ülke.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    İhtilal: Bir devletin ekonomik, sosyal ve politik yapısını birden bire değiştirmek için çıkan zorlayıcı bir eylem. Ayaklanma, devlete isyan. Bozukluk, karışıklık.

    Doğmatizm: Din ya da otoritelerce, öne sürülen düşünce ve ilkeleri kanıt aramaksızın, incelemeksizin ve eleştirmeksizin doğru sayan anlayıştır. Temelde skolastik bir anlayıştır. Günümüzde değişme ve gelişmeyi yadsıyan öğretilerin ve anlayışların adıdır. Özellikle metafizik öğretilerin tümü dogmatiktir. Deney alanının dışında kalan, bilimsel olmayan tüm savlar dogmatiktir. Dogmatizmin doğal sonucu zorbalıktır. Deneylerle ve yaşamla kanıtlanamayan hatta çelişen kurallar baskı ve zulümle kanıtlanmaya çalışılır.

    Makyavelizm: Siyasette, devlet yönetiminde amaca ulaşmak için, töreye, ahlaka, aykırı da olsa, her türlü aracı, yolu kullanma temeline dayanan siyasal öğretidir.

    Medrese: İslam öğretisini yaygınlaştırmak ve geliştirmek amacıyla oluşturulan eğitim kurumlarıdır. Sözcük anlamı "ders okunan yer" dir. Osmanlı tarihinde ilk medrese 1331 yılında İznik'te Orhan Bey zamanında kurulmuştur. Genellikle camilerle birlikte inşa edilen medreselerde öğrenciler (danişment, suhte) yatıp kalkarlar, imaretlerde yiyip içerler, dersliklerde ve camilerde İslam temelli dersleri okurlardı. Osmanlı Devleti'nde Fatih ve Kanuni zamanında medreseler en gelişmiş düzeyine ulaşmıştır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü