Eğitim Sitesi

dpi (dots per inch) Nedir? dpi (dots per inch) Hakkında Kısaca Bilgi

dpi (dots per inch) Terimi Hakkında Bilgiler

Fotoğrafçılık Terimi Olarak dpi (dots per inch):

Bir cihaz tarafından üretilen dijital verinin yoğunluğunu belirtmeye yarayan
terimdir. Bu terim ile bir tarayıcı veya bir yazıcının çözünürlüğü ifade edilmektedir. Bir birim içerisinde ne kadar çok nokta varsa, çözünürlük de o kadar yüksek olmaktadır.

 

    Benzer Fotoğrafçılık Terimleri

    Işık Kaynağı: Işık yayarak konunun aydınlatılmasında kullanılan araçların genel adı. Örneğin güneş, tungsten lamba, flaş birer ışık kaynağıdır. Ay, ayna ve yansıtıcılar optiksel olarak ışık kaynağı değildir. Işık kaynakları doğal, yapay; akkor (sıcak), soğuk ve noktasal, boyutlu olarak gruplandırılır. (light source)

    ISO/ASA: 1- Filmlerin ışığa karşı duyarlılıklarını belirleyen standart ölçü sistemi. Değer büyüdükçe filmin ışığa karşı duyarlılığı da artar. 2- Klasik fotoğrafçılıkta ASA olarak bilinen bu kavram, bir kameranın ışığa karşı olan hassasiyet hızını ifade eder. Görüntü sensörünün ışığa olan hassasiyetini arttırır ya da azaltır. Genelde Auto, 100, 200, 400, 800 gibi standart rakamlarla ifade edilir. Sayının yükselmesi demek kameranın daha loş ortamlarda bile mükemmel çekimler yapabilmesi anlamına gelir.

    Landscape: Kameralarda manzara çekimleri için fabrikasyon olarak oluşturulmuş bir hazır çekim modudur.

    RGB (Red, Green, Blue): Yani "Kırmızı, Yeşil ve Mavi". Dijital teknolojide en temel üç rengi ifade eder ki diğer tüm renk tonları bu renklerden oluşur.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Fotoğrafçılık Terimleri Sözlüğü