Eğitim Sitesi

Döviz Nedir? Döviz Hakkında Kısaca Bilgi

Döviz Terimi Hakkında Bilgiler

Ekonomi, Bankacılık Terimi Olarak Döviz:

1- Ulusal para dışındaki tüm yabancı paralar ve bu para cinsinden değer taşıyan menkul değerlere verilen isimdir.

2- Banknot haricindeki tüm yabancı para nakit karşılıkları. Herhangi bir hükümet veya Merkez Bankası tarafından basılan kanuni paradır.

 

Coğrafya Terimi Olarak Döviz:

Yabancı ülke parası

 

Ziraat (Tarım) Terimi Olarak Döviz:

Yabancı ülke parası.

 

Turizm ve Otelcilik Terimi Olarak Döviz:

Yabancı ülkelerin parası.

 

    Benzer Ekonomi, Bankacılık Terimleri

    Açık Mektup: TCMB Kanununun 42. maddesi uyarınca enflasyon hedeflerine ulaşılamaması veya ulaşılamaması olasılığının ortaya çıkması halinde, söz konusu durumun nedenlerinin ve alınması gereken önlemlerin Hükûmete yazılı olarak bildirildiği ve aynı zamanda kamuoyuna açıklandığı yazılı metindir. Açık mektup, enflasyonun nokta hedef etrafında belirlenen simetrik belirsizlik aralığı dışında bir noktada oluşması durumunda şeffaflık ve hesap verebilirlik ilkeleri gereğince yazılır. (Open Letter)

    Karma Ekonomi: Üretim, tüketim, yatırım ve tasarrufların belirlenmesinde hem hükümetin hem de özel teşebbüslerin önemli rol oynadıkları ekonomik sistem.

    Para Birimi Takası (Currency Swap): Belirlenmiş bir süre zarfında,iki tarafın önceden belirlenmiş bir döviz kuru ile farklı para birimlerindeki faiz ödemeleri akışını ve farklı para birimlerindeki ana para miktarlarını vadesi geldiğinde takas etmek için taahhüt ettiği sözleşme.

    Emir İyileştirilmesi: Alış emirlerinde fiyatların yukarıya, satış emirlerinde aşağıya çekilerek fiyat önceliğinin değiştirilmesidir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Ekonomi, Bankacılık Terimleri Sözlüğü