Eğitim Sitesi

Döviz Kredisi Nedir? Döviz Kredisi Hakkında Kısaca Bilgi

Döviz Kredisi Terimi Hakkında Bilgiler

Ekonomi, Bankacılık Terimi Olarak Döviz Kredisi:

Türkiye'ye döviz girdisi sağlayabilecek faaliyetlerin (ihracat, ihracat sayılan satış ve teslimler ile döviz kazandırıcı faaliyetlerin) finansmanı amacıyla kullandırılan bir kredi türü.

 

    Benzer Ekonomi, Bankacılık Terimleri

    Bankalararası Takas Odaları Merkezi: Çeklerin bankalar arasında hesaben mutabakatını sağlamak amacıyla 1985 yılında TCMB tarafından kurulmuş olan, tüzel kişiliği haiz bir ödeme sistemidir. BTOM’da TCMB tarafından çıkartılan Tebliğ esaslarına uygun Türk lirası çekler işleme alınmaktadır. Sistem netleştirme esasına göre çalışmaktadır. Bünyesinde çekle işleyen hesapları bulunan ve bankalararası takas odası kurulu yerlerde şubeleri olan bankalar, bankalararası takas odalarının faaliyetlerine en az bir şubeleri ile katılmak zorundadırlar. BTOM’da çek takası işlemleri, 30 Ekim 2013 tarihinden itibaren faaliyete geçen Yeni Elektronik Çek Takas Sistemi ile elektronik ortamda çeke ilişkin bilgilerin iletilmesi esasına dayanılarak yapılmaktadır. BTOM (Interbank Clearing House - ICH)

    Özelleştirme: Daha önce hükümet tarafından sağlanmakta olan hizmetlerin özel sektördeki teşebbüslere aktarılması.

    Yan Gelirler: İşverenler tarafından işçilere yapılan sağlık sigortası, hayat sigortası, kar paylaşımı ve benzerleri gibi para dışı dolaylı ödemeler.

    Açık Ticaret Sistemi: Ülkelerin birbirlerinin piyasalarına adil olarak ve ayırımcılık gözetilmeden giriş sağladıkları ticaret sistemi.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Ekonomi, Bankacılık Terimleri Sözlüğü