Eğitim Sitesi

Dönence Nedir? Dönence Hakkında Kısaca Bilgi

Dönence Terimi Hakkında Bilgiler

Uzay ve Astronomi Terimi Olarak Dönence:

1- Tropik. Güneş'in görünen hareketinde dikaçıklığın en büyük ve en küçük olduğu yerler. Güneş'in gün dönümü zamanlarında gökyüzünde bulunduğu yerler. Yaz dönencesi 21 Haziran'da, kış dönencesi 21 Aralık'ta olur.

2- Ay ya da Güneş'in görünen hareketlerinde gelip geri döndüğü yer ya da daire; yaz dönencesi, kış dönencesi gibi.

 

Coğrafya Terimi Olarak Dönence:

23° 27' Kuzey ve Güney enlemlerine verilen isim. Güneş ışınlarının Kuzey ve Güney Yarım Küre'de dik açıyla düştüğü en son enlemlerdir.

Dönence sayıyı 2 tanedir. Kuzey yarım kürede bulunan dönenceye "Yengeç Dönencesi", güney yarım kürede bulunan dönenceye "Oğlak Dönencesi" adı verilmektedir.

 

Matematik-Geometri Terimi Olarak Dönence:

Yerküre üzerinde, güneş ışınlarının yılda iki kez dik açı ile geldiği, sıcak kuşağın kuzey ve güney sınırlarını oluşturan ve Ekvator'un 23° 27' kuzey ve güneyinden geçtiği varsayılan iç çemberden her biri, tropika.

 

    Benzer Uzay ve Astronomi Terimleri

    Parlaklık Sınırı: Parlaklık birimi kadir (m) dir. 7.5 + 5 * logA (cm biriminde teleskobun açıklığının logaritması) formülü ile görsel parlaklık sınırı hesaplanır.

    Akşam Kızıllığı: Gün batarken ve battıktan sonra ufkun kızıl hali.

    Atom Zamanı: Atom titreşimlerine göre işleyen saatlerin belirttiği zaman.

    Odak Uzaklığı: 1- Odak uzaklığı = Açıklık (mm) * Odak Oranı olarak tanımlanabilir. Ya da mercekten veya birinci aynadan itibaren teleskobun odak noktasına kadar olan uzaklığıdır. Odak uzaklığı uzun olan teleskopların gücü daha fazla olup, elde edilen görüntüde daha büyüktür. 2- Bir optik düzenekte ayna veya mercekle görüntünün oluştuğu odak noktası arasındaki uzaklık.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Uzay ve Astronomi Terimleri Sözlüğü