Eğitim Sitesi

Dominant Gen Nedir? Dominant Gen Hakkında Kısaca Bilgi

Dominant Gen Terimi Hakkında Bilgiler

Biyoloji Terimi Olarak Dominant Gen:

Aynı kalıtsal karakterle ilgili, farklı aleller bir araya geldiğinde, etkisini canlının dış görünüşünde ortaya çıkaran gene dominant (başat, baskın) gen denir.

 

Genetik Terimi Olarak Dominant Gen:

Baskın genlerdir. Homozigot ya da heterozigot durumda etkisini fenotipte gösterir. Baskın genler büyük harf ile gösterilir. Bezelyelerde mor çiçek rengi baskın olup M harfi ile, düz tohum şekli baskın olup D harfi ile gösterilir.

 

    Benzer Biyoloji Terimleri

    Kimera: Vücudunda aynı ya da farklı türlerin zigotundan türeyen hücre populasyonuna sahip olan bireydir. Doğal olarak ikizlerde görülebilir ya da yapay olarak oluşturulur.

    Ovulasyon: 1. Yumurtalıktan bir yumurtanın salınması. Ovaryumun graaffolikülünde olgun yumurtanın atılması. 2. Her ay genellikle bir yumurta hücresi olgunlaşarak döllenme için yumurtalığın dışına bırakılır. Bu olaya ovulasyon denir.

    Kontraktil Koful: Tatlı sularda yaşayan bir hücrelilerde, açılıp büzülerek, içeri giren fazla suyu hücre dışına atmada görevli olan organel. Vurgan koful da denir. - Tatlı sularda yaşayan bazı tek hücreli canlılarda (protista) bulunur. - Enerji (ATP) harcayarak çalışır.

    Adaksial: Gövdeye, merkeze veya eksene yakın olan yüz.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Biyoloji Terimleri Sözlüğü