Eğitim Sitesi

Doğu Uzanımı Nedir? Doğu Uzanımı Hakkında Kısaca Bilgi

Doğu Uzanımı Terimi Hakkında Bilgiler

Uzay ve Astronomi Terimi Olarak Doğu Uzanımı:

Gökküresi üzerinde, Güneşin doğusundaki bir gezegenin Güneş'e olan açısal uzaklığı.

 

    Benzer Uzay ve Astronomi Terimleri

    Miladi Takvim: Güneş yılı esasına göre hazırlanan bu takvim ilk defa Mısırlılar tarafından kullanılmıştır. Bu takvim; İyonyalılar, Yunanlılar ve Romalılar tarafından geliştirilmiştir. Roma İmparatoru Julius Caesar (Jül Sezar) ve Papa XII. Gregor tarafından düzenlenerek günümüzdeki şeklini almıştır. Başlangıç (milat) olarak Hz. İsa'nın doğum günü kabul edilmiştir. Miladi takvim 1 Ocak 1926'dan itibaren Türkiye'de de kullanılmaya başlanmıştır. Milattan önceki tarihleri göstermek için MÖ kısaltmasını ve milattan sonraki tarihler için de MS kısaltmasını kullanırız. Örneğin, MÖ 490 yılı, MS 2010 yılından 2500 yıl öncesini ifade eder.

    Göktaşı Çukuru: Göktaşlarının yeryüzüne çarpması sonucu oluşan kenarları yuvarlak, çanak şeklindeki yapılardır. Göktaşı çukurları çok nadir oluşur, çünkü göktaşlarının büyük bir bölümü dünya yüzeyine ulaşmadan atmosferde parçalanırlar.

    Spektroskop: Tayf ölçer. Bir ışık kaynağının tayfını oluşturmak ve kaydetmek için kullanılan alet.

    Uzay Araştırma Uyduları: Uzay araştırma uyduları, uzay sondaları olarak bilinir. Uydular bir yörüngede olan nesneler olarak tanımlanmalarına karşın uzay sondaları güneş sisteminin derinliklerine doğru yol alır. Yine de tasarımları ve işlevleri açısından yörüngeli uydulara benzer.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Uzay ve Astronomi Terimleri Sözlüğü