Eğitim Sitesi

Doğruluk (Hakikat) Nedir? Doğruluk (Hakikat) Hakkında Kısaca Bilgi

Doğruluk (Hakikat) Terimi Hakkında Bilgiler

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Doğruluk (Hakikat):

Bilginin bilgi konusu ile tam uygunluk içinde bulunmasıdır. Bir bilginin doğruluğu, onun kanıtlanabilmesi ile mümkündür. Çünkü doğruluk düşünce ile nesne (obje) nin uygunluğudur.

 

    Benzer Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimleri

    Apeiron: Sınırı olmayan. Anaximandros'ta varlığın ilk ilkesi ya da maddesi. Anaksimandros tarafından sınırsız, belirsiz, niteliksiz, sürekli hareket halindeki maddeyi belirtmek için ortaya atılmış bir kavram.

    Rejim: Yönetme, düzenleme biçimi, düzen. Bir devletin yönetim biçimi.

    Tümevarım: Tek tek deney ve gözlemlerden akıl yolu ile genel yargılara, ilkelere ulaşmaya yönelik bir akıl yürütme biçimidir..Tümdengelimin tersidir. Örneğin: Bakır metaldir genleşir.(tekil bir yargı)-------ÖNCÜL Demir metaldir genleşir(tekil bir yargı)----ÖNCÜL Bütün metaller genleşir(Genel bir yargı. Akıl yolu ile ulaşılır.)SONUÇ ÖNERMESİ.

    Materyalizm: Asıl varlığın madde olduğunu ileri süren görüş.İdealizmin tam tersine düşünceyi (ideayı) maddenin bir sonucu olarak görür. Madde düşünceden bağımsız olarak vardır ve bütün varlıklar maddeden türemiştir. İlk Çağ doğa filozoflarından Demokritos'a göre, evrenin ana maddesi maddi nitelikteki küçük atomlardır. Düşünce ve ruhsal olaylar atomların boş mekandaki hareketlerinin sonucudur. Epikuros da Demokritos gibi "atom" u evrenin ana maddesi kabul eder. Yeni Çağ materyalizminin öncülüğünü Thomas Hobbes yapar. Hobbes, dünyadaki tüm olayları mekanik hareketler çerçevesinde maddi hareketler olarak görür. La Mettrie'ye göre ruhsal faaliyetlerin kaynağı maddi bedendir. İnsan ve hayvan arasında mekanik faaliyetler açısından özde bir fark yoktur. İnsan da hayvan da birer makinedir. İnsan, doğa üstü bir varlık tarafından yaratılmamıştır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimleri Sözlüğü