Eğitim Sitesi

DNA Parmak İzi Nedir? DNA Parmak İzi Hakkında Kısaca Bilgi

DNA Parmak İzi Terimi Hakkında Bilgiler

Genetik Terimi Olarak DNA Parmak İzi:

Her bireyin DNA nükleotit dizilimi kendine özgüdür. İnsan genomunun bu özelliği dikkate alınarak günümüzde suçluların tespitinde, babalık testlerinde ve toplum sağlığı gibi insanla ilgili birçok araştırmada kullanılan rekombinant DNA tekniğine dayalı DNA parmak izi yöntemi geliştirilmiştir.

 

Biyoloji Terimi Olarak DNA Parmak İzi:

Bir bireyin sadece kendisine özgü olan allel sekans örüntüsü; yaygın olarak birbirini izleyen kısa tekrarlardan ve tek nükelotit polimorfizmlerinden oluşur.

 

    Benzer Genetik Terimleri

    Çekinik Gen: Bir karaktere ait iki farklı alele sahip bir bireyde, fenotipte(canlını dış görünüşünde) etkisini gösteremeyen gen.

    Monohibrit: Tek karakter bakımından melez.

    Renk Körlüğü: X kromozomu üzerinde taşınan çekinik bir gen tarafından meydana getirilir. Dişilerde eğer bir çekinik birde baskın karakterde renk körlüğü geni var ise; bunlar hastalık yönünden taşıyıcı olurlar. Hasta olabilmeleri için her iki X kromozomlarında da çekinik renk körlüğü genini taşımaları gerekir. Erkeklerin X genlerinde çekinik gen var ise hasta olurlar. Çünkü bu X kromozomunun homologu olan Y kromozomunda çekinik geni bastıracak gen bulunmaz. Böyle insanlar kırmızı ve yeşil renkleri birbirine karıştırırlar.

    Süper Dişi: Dişi bireylerde fazladan bir X kromozomunun bulunması sonucu ortaya çıkan genetik bir hastalıktır. Süper dişiler XX yerine XXX genotipine sahiptir. Bu sendroma sahip bireyler genelde normal olup XX gonozomu taşıyan dişilerden ayırt edilemezler. Nadiren gelişmemiş ikincil özellikler, kısırlık ve zekâ geriliği görülebilir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Genetik Terimleri Sözlüğü