Eğitim Sitesi

Diyafram Öncelikli Pozlama Nedir? Diyafram Öncelikli Pozlama Hakkında Kısaca Bilgi

Diyafram Öncelikli Pozlama Terimi Hakkında Bilgiler

Fotoğrafçılık Terimi Olarak Diyafram Öncelikli Pozlama:

1- Birçok çekim koşulunda, belirli bir diyafram değerinin kullanımına ihtiyaç duyulabilir. Fotoğraf makinesinde diyafram öncelikli pozlama seçimi yapılırsa, diyafram açıklığı sabitlenir ve makine mevcut ışık koşullarına bağlı olarak uygun enstantaneyi verir.

2- Bu yarı otomatik fonksiyon ile fotoğrafçı diyafram değerini belirler, fotoğraf makinesi de doğru pozlama için bu değere karşılık gelen pozlama süresini (enstantane=Anlık) otomatik olarak ayarlar.

 

    Benzer Fotoğrafçılık Terimleri

    Image Resolution: Görüntü çözünürlüğü demektir. Genellikle 640×480, 1024×768, 1280×960, 1600×1200, 2048×1536 gibi rakamlar ya da 0.3, 0.8, 1, 2.1, 3.1, 4, 5, 6 milyon piksel şeklinde ifade edilir. Kameralarda, daha çok resim kalitesinden ziyade resmin hangi ebatlara kadar büyüyebileceği noktasında fikir verir.

    Jaggies: Halk dilinde kullanılan bu kelime pikselizasyon olarak da bilinir. Bir görüntünün yüzde yüz oranından daha büyük bir oranda büyütülmesi ile oluşan piksellerin normal halinden daha büyük ve bozuk gözükmesini ifade eder.

    dpi (dots per inch): Bir cihaz tarafından üretilen dijital verinin yoğunluğunu belirtmeye yarayan terimdir. Bu terim ile bir tarayıcı veya bir yazıcının çözünürlüğü ifade edilmektedir. Bir birim içerisinde ne kadar çok nokta varsa, çözünürlük de o kadar yüksek olmaktadır.

    Körük: Objektif ile fotoğraf makinesinin gövdesi arasında bulunan genellikle ray üzerine yerleştirilmiş esnek yapısı olan bir malzemedir. Raylar körüğün objektif ile gövde arasındaki mesafeyi değiştirmek amacıyla ayarlanmasını sağlar. Bu makro fotoğraf çekimini ve yakını odaklamayı mümkün kılar. Esnek körükler büyük formatlı makinelerde perspektif değişimini sağlamak amacıyla, film yüzeyinde objektifin eğimini mümkün kılar.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Fotoğrafçılık Terimleri Sözlüğü