Eğitim Sitesi

Divanı Saltanat Nedir? Divanı Saltanat Hakkında Kısaca Bilgi

Divanı Saltanat Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Divanı Saltanat:

Türkiye Selçuklu Devleti'nde askeri, idari, mali ve hukuki bütün devlet işlerinin karara bağlandığı ve en yüksek yönetim organına Divan-ı Saltanat veya Divan-ı Alâ denmiştir Divan-ı Saltanat ve Divân-ı Alâ günümüzdeki bakanlar kurulu gibi çalışmıştır. Divan-ı Saltanat'a sultandan sonra devletin en yetkili kişisi olan vezir başkanlık etmiştir.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Çelebi: Önceleri Mevlevî tarikatının başında bulunan kimseye denirdi. Osmanlı şehzadeleri için de kullanılmış bir unvandır. Daha sonra şair, müzisyen ve padişah yakınlarına da Çelebi denmiştir.

    Kile: Bir cins tahıl ölçüsüdür. İki teneke veya dört şinik ölçüsündedir ve yaklaşık 32 kg. dir.

    Gılgamış: Tarihin ilkyazılı destanıdır. Gılgamış, eski Asur ve Babil destanlarında adı geçen bir kahramandır. Üçte ikisi tanrı ve üçte biri insan olarak anlatılmıştır. Özelliği yaşam suyunu araması ve dünyayı kaplayan tufandan bilgi vermesidir.

    Zerdüşt Dini (Mecusilik): M.Ö. VI yüzyılda İranlı peygamber Zerdüşt'ün kurduğu inanç ve ibadet sistemi. Bu inanç iyilikle kötülüğün aynı kaynaktan çıkamayacağını, çünkü iyilikle kötülüğün, aydınlıkla karanlık arasında sürekli bir savaş olduğunu, bu savaşın iyiliğin, aydınlığın yengisiyle sonuçlanacağını, onun için insanın iyilikten, aydınlıktan, gökyüzünden yana olması gerektiğini savunmaktadır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü