Eğitim Sitesi

Dil Bilgisi Nedir? Dil Bilgisi Hakkında Kısaca Bilgi

Dil Bilgisi Terimi Hakkında Bilgiler

Türkçe-Dil Bilgisi Terimi Olarak Dil Bilgisi:

1. Dünya üzerinde, her ulusun bir dili vardır. Bir dili, doğru ve güzel konuşup yazabilmek için gerekli kuralları öğreten bilim dalına dil bilgisi denir.

2. Bir dili doğru ve güzel konuşup yazabilmek için gerekli kuralları öğreten bilim dalına dil bilgisi denir.

3. Çeşitli düzeydeki okullarda, Türkçenin ses, şekil ve cümle yapısı ile cümlenin ögeleri arasındaki anlam ilişkilerini öğreten bilgi dalı; bu bilgileri veren dersin ve kitapların adı.

 

Diksiyon ve Hitabet Terimi Olarak Dil Bilgisi:

Her dilin kendine göre kural ve özellikleri vardır. Dil, kuralları dışında kullanıldığında şekil ve anlam yönünden bozukluklar ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle, etkili konuşma yapacak kişi; dil bilimci kadar olmasa bile konuştuğu dilin kurallarını öğrenmelidir. Hatip; dilinin ses, şekil, anlam ve cümle yapısını bilmek zorundadır. Onun için hatip, dil eğitiminden geçmeli ve çok okumalıdır.

 

    Benzer Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri

    Yalın Hâl: Bir adın ad durum eklerini almamış biçimi. Yalın ad.

    Geçişsiz Eylem: Nesne ile kullanılamayan eylem.

    Tamlama: Bir adın başka bir ad, zamir veya sıfatla birlikte oluşturduğu kelime grubu. Varlığı karşılayan söz öbekleri.

    Bağlaç: 1. İki sözcüğü, iki sözcük öbeğini, iki cümleyi birbirine bağlayan sözcük. 2. Söz içinde birden çok kelimeyi, kelime grubunu veya cümleyi birbirine bağlayarak aralarında çeşitli yönlerden ilgiler kuran görevli kelimeler. Bazı bağlaçlar, bağladıkları ögelerden önce veya sonra tekrarlanarak da kullanılırlar: ile, ve, veya, ya, ya da, de, hem...hem, ne...ne vb.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri Sözlüğü