Eğitim Sitesi

Diksiyon Nedir? Diksiyon Hakkında Kısaca Bilgi

Diksiyon Terimi Hakkında Bilgiler

Sunuculuk-Televizyonculuk Terimi Olarak Diksiyon:

Seslerin, sözlerin, vurguların, anlam ve heyecan duraklarını kurallarına uygun olarak söyleme biçimi.

 

Tiyatro Terimi Olarak Diksiyon:

Tiyatro ve benzeri sözlü edebiyat türlerinde, seslerin, sözlerin, vurguların anlam ve heyecan duraklarının duru ve açık bir biçimde söylenmesidir. Tiyatro okullarında ders olarak okutulmaktadır.

 

Diksiyon ve Hitabet Terimi Olarak Diksiyon:

Güzel ve etkili konuşmak üzere kullanılacak dil malzemesinin doğru seçilmesi ve bunların konuşmaya yardımcı diğer unsurlarla (sesin uyumu, vurgu, ton, tonlama, durak, üslup, jest ve mimikler, tavır vs.) uyumlu bir biçimde kullanılabilmesi sanatına diksiyon denir.

Diksiyon kelime anlamı olarak Latincede dictio ve distus sözcüklerinden Fransızcaya diction olarak geçmiş, dilimize de Fransızcıdan söylendiği gibi alınmıştır.
Bu kelimenin Latince anlamı "söz söylerken sözcüklerin seçilip düzenlenerek düşünceleri kolaylıkla anlatma tarzı." demektir.

 

    Benzer Sunuculuk-Televizyonculuk Terimleri

    Kişisel Koruyucu Donanım (KKD): Çalışanı, yürütülen işten kaynaklanan, sağlık ve güvenliği etkileyen bir veya birden fazla riske karşı koruyan, çalışan tarafından giyilen, takılan veya tutulan, bu amaca uygun olarak tasarımı yapılmış tüm alet, araç, gereç ve cihazlar.

    Televizyon / Yayın Kanalı: Televizyon kuruluşunun televizyon yayını içeriğini, bir yayın akışı çizelgesi doğrultusunda eş zamanlı olarak iletmek amacıyla kullandığı yayın ortamı.

    Makyaj: Televizyon programlarındaki görüntülerde yer alan kişilerin, kameralar karşısında daha şık görünmeleri, cilt kusurlarını örtmeleri, ışık yansımasını önlemek ya da oyuncuların, rolünü oynadıkları karaktere benzemeleri için kullanılan her türlü kozmetik malzeme uygulamaları.

    Röportaj: Bir olay, durum ve/veya kişiyle ilgili, derin araştırma yapma, bilgi/belge tarama, yerinde gözlem yapma, ilgili kişilerden bilgi/demeç alma ve yüz yüze görüşme yapma sonucu edinilen bilgi ve kişisel izlenimlerin okuyucuya aktarıldığı yazım türü.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sunuculuk-Televizyonculuk Terimleri Sözlüğü