Eğitim Sitesi

Dies Irae (Lat.) Nedir? Dies Irae (Lat.) Hakkında Kısaca Bilgi

Dies Irae (Lat.) Terimi Hakkında Bilgiler

Müzik-Dans Terimi Olarak Dies Irae (Lat.):

Hüküm günü. Requiem'in bölümü.

 

    Benzer Müzik-Dans Terimleri

    Variation (Varyasyon-Çeşitleme): Bir tema veya kısa bir melodiyi bir takım elemanların yardımıyla bestelemeye veya seslendirmeye denir. Bu elemanlar: ritmik, melodik, armonik elemanlardır. Eski varyasyon şekillerinden en önemlileri kanon ve fügdür. Barok müziğinde özellikle önemli rol oynamıştır. Baso ostinato denilen devamlı bas partisi şakon ve pasakagliya varyasyonları yapılırdı. Önemli müzik sanatlarından biridir. Kompozisyon uygulamalarında başlıbaşına bir yer tutar. Sonat, konçerto ve senfonilerde önemli rol oynar ve çok kullanılır.

    Bitbaks (beatbox): Ağız, dil, dudak, gırtlak, dişler, ses vb. kullanarak, alet kullanmadan müzik ritimleri oluşturmak, müzik aletlerinin çıkardığı sesleri çıkarmaya çalışmak.

    Koma: 1- Makamsal müzikte bir tam sesin dokuzda biri. En küçük ses birimi. Mikro aralık. Bir tam sesin dokuzda biri değerinde çok küçük aralık. Komma (Yun.). 2- İki tam ses arasındaki dokuz küçük sesin her birine verilen isimdir. 3- Eski Yunanlarda, eşit olmayan iki ses arasında kulakla seçilebilecek en küçük aralık.

    Trio (İt.): Üçlü. Üç çalgı ya da üç ses için yazılan müzik. Üçül. Böyle bir besteyi çalan topluluk. Yaylı sazlar triosu, piyanolu trio gibi.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Müzik-Dans Terimleri Sözlüğü