Eğitim Sitesi

Devşirme Malzeme Nedir? Devşirme Malzeme Hakkında Kısaca Bilgi

Devşirme Malzeme Terimi Hakkında Bilgiler

Sanat Terimi Olarak Devşirme Malzeme:

Başka yapılardan derlenmiş ve ikinci kez kullanılmış yapı ya da süsleme malzemesi. Aynı dönemden olabileceği gibi, daha eski dönemden de devşirme malzeme kullanmak her devirde yaygın bir değerlendirme yöntemi olmuştur.

 

Arkeoloji Terimi Olarak Devşirme Malzeme:

Başka yapılardan derlenmiş ve ikinci kez kullanılmış yapı ya da süsleme malzemesi. Aynı dönemden olabileceği gibi , daha eski dönemden de devıirme malzeme kullanmak her devirde yaygın bir değerlendirme yöntemi olmuştur.

 

    Benzer Sanat Terimleri

    Piktografi: Bir nesneyi ya da düşünceyi bir resimle sembolleştirmek. Piktografik, yani resimli yazılar yazının en eski örnekleridir.

    Torso (Tors): Bir figürün gövde heykeli. Kollar, bacaklar ve baş dışında kalan insan gövdesinin heykeli.

    Motif: 1. Bezeme ve süslemede bütünü oluşturan parçalardan her birine verilen addır. Örneğin rumi motifi gibi. Motif karşılığı olarak Türkçe örge sözcüğü de kullanılmaktadır. 2. Süslemede süs teşkil eden ayrı ayrı biçimlere verilen ad. 3. Yan yana gelerek bir bezeme işini oluşturan ve kendi başlarına birer birlik olan ögelerden her biri. 4. Bir yapıtta yinelenen çizgi ve renklerin her birine verilen ad.

    Mescid: Minbersiz İslam ibadet yapısıdır. Diğer İslam ülkelerinde mescit sözcüğü Türkçedeki cami karşılığında kullanılmıştır. Cami-mescit ayrımı sadece Anadolu Türk mimarisinde geçerlidir. Mescitler tek mekânlı oldukça basit yapılardır. Yalnızca secde edilen yer olarak günlük vakit namazlarının kılınabilmesi için genellikle mahalle aralarında ve mahalle ölçeğinde inşa edilmiştir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sanat Terimleri Sözlüğü